Nalewka z kwiatów czarnego bzu - sprawdzony przepis na urzekającą kwiatową nalewkę
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Nalewka z kwiatów czarnego bzu to znakomity dodatek do koktajli, pomaga także zapobiegać nadchodzącemu przeziębieniu. Kwiaty czarnego bzu kwitną u progu lata. Białe baldachy, na które składają się maleńkie kwiatki, widać z daleka. Trzeba zdążyć je zebrać, nim przekwitną i pojawią się owoce, ale nie powinno się ich również zbierać zbyt wcześnie. Krzewy czarnego bzu łatwo znaleźć - rosną niemal wszędzie - w rowach, na skraju lasu, przy polnych drogach.
Kiedy zbierać kwiaty czarnego bzu na nalewkę?
Czarny bez zakwita pod koniec maja lub na początku czerwca i kwitnie zwykle jeszcze w lipcu. Ma niewielkie białe kwiaty skupione w parasolowate baldachy, które pachną intensywnie, słodko i nieco ciężko. Najlepsze na nalewkę są kwiaty mocno rozwinięte z dużą ilością żółtego pyłku, to w nim znajdziemy najwięcej aromatu i substancji prozdrowotnych. Wystarczy potrząsnąć lekko krzewem, aby posypał się drogocenny pyłek.
Jak zbierać kwiaty czarnego bzu?
Kwiaty na nalewkę czy sok najlepiej zbierać z dala od ruchliwych ulic czy zanieczyszczających powietrze fabryk. Najlepiej odcinać z krzewów całe baldachy, starając się nie ogołocić krzewów całkowicie, bo wtedy nie zaowocują.
Zobacz też: Błędy przy robieniu nalewek - wyklucz je, a zrobisz trunek idealny
Przepisy na nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Do nabycia księgarniach i sklepie wiemiwybieram.pl.
Polecamy też:
Sok z kwiatów czarnego bzu - sprawdzona receptura
Jak zrobić syrop z kwiatów bzu?
SKŁADNIKI
- 50 baldachów kwiatów czarnego bzu
- 3/4 l wody
- 3/4 kg cukru
- 2 duże cytryny
- 3 limonki
- 1 l spirytusu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zebrane kwiaty odcinamy z łodyżek (najwygodniej to zrobić nożyczkami). Następnie rozkładamy je cienką warstwą na papierze i zostawiamy na kilka godzin, w ten sposób pozbędziemy się owadów przebywających w kwiatach.
- Gotujemy syrop: na 3/4 kg cukru dajemy 3/4 litra wody, gotujemy i studzimy. Następnie kroimy 2 duże cytryny w plastry.
- Wybieramy duży słój (albo 2 mniejsze). Układamy w nim kwiaty baldachy, przekładając je plasterkami cytryny.
- Wlewamy wystudzony syrop, słój przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe, słoneczne miejsce na tydzień.
- Po tygodniu przecedzamy zawartość słoja przez sito lub gazę - kwiaty i plastry cytryny wyrzucamy. Płyn mieszamy z sokiem wyciśniętym z 3 limonek i 1 litrem spirytusu.
- Przelewamy do butelek, szczelnie je zamykamy i odstawiamy na miesiąc w ciemne miejsce. Od czasu do czasu butelką należy wstrząsnąć.
- Alkohol filtrujemy przez bibułę, rozlewamy do "docelowych" butelek, szczelnie zamykamy i odstawiamy na co najmniej miesiąc w chłodne i ciemne miejsce.