Sok z kiszonych buraków na odporność i dobrą morfologię
Nalewka z kwiatów czarnego bzu - sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Nalewka z kwiatów czarnego bzu jest smaczna i pełna witamin,
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 40 MINUT
Porcja dla: 9 OSÓB
Nalewka z kwiatów czarnego bzu to znakomity dodatek do koktajli, pomaga także zapobiegać nadchodzącemu przeziębieniu. Kwiaty czarnego bzu kwitną u progu lata. Białe baldachy, na które składają się maleńkie kwiatki, widać z daleka. Trzeba zdążyć je zebrać, nim przekwitną i pojawią się owoce. Krzewy czarnego bzu łatwo znaleźć - rosną niemal wszędzie - w rowach, na skraju lasu, przy polnych drogach.
Składniki
50 baldachimów kwiatów czarnego bzu
3/4 l wody
3/4 kg cukru
2 duże cytryny
3 limonki
1 l spirytusu
Przygotowanie krok po kroku:
Najpierw gotujemy syrop: na 3/4 kg cukru dajemy 3/4 litra wody, gotujemy i studzimy. Następnie kroimy 2 duże cytryny w plastry.
Wybieramy duży słój (albo 2 mniejsze). Układamy w nim zerwane baldachy (ok. 50 sztuk), przekładając je plasterkami cytryny. Na koniec wlewamy wystudzony syrop, słój przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe, słoneczne miejsce na tydzień.
Po tygodniu przecedzamy zawartość słoja przez sito - baldachy i plastry cytryny wyrzucamy. Płyn mieszamy z sokiem wyciśniętym z 3 limonek i 1 litrem spirytusu.
Przelewamy do butelek, szczelnie je zamykamy i odstawiamy na miesiąc w ciemne miejsce. Od czasu do czasu butelką należy wstrząsnąć.
Alkohol filtrujemy przez bibułę, rozlewamy do "docelowych" butelek, szczelnie zamykamy i odstawiamy na co najmniej miesiąc w chłodne i ciemne miejsce.
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Polecamy też:
Sok z kwiatów czarnego bzu - sprawdzona receptura
Dlaczego warto robić sok z kwiatów czarnego bzu?
Jak zrobić syrop z kwiatów bzu?
CZYTAJ TEŻ: Carpaccio z ośmiornicy albo zupa rybna z owocami morza? Czas spróbować!