Śledzie w buraczkach á la truskawki: zabawny sposób podania
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Śledzie w buraczkach to dobrze znana wszystkim zakąska. Zazwyczaj podaje się ją w formie sałatki z majonezem lub bez, czasem w towarzystwie innych warzyw. Można jednak zabawić się i podać śledziową sałatkę w niecodzienny sposób - zdekonstruowaną jak nowoczesny Szef Kuchni. Wypróbujcie przepis na śledzie w buraczkach á la truskawki!
Polecamy także: Śledź pod buraczaną pierzynką oraz Sałatka śledziowa z buraczkami i awokado
SKŁADNIKI
- 6 małych lub 3 duże buraki
- 1-2 filety śledziowe á la matjas
- 1 mała cebula
- pół pęczka natki pietruszki
- czarny pieprz
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka nasion sezamu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wyszorowane, nieobrane buraki zawinąć w folię i upiec w piekarniku dzień wcześniej. Wystudzić. Najlepiej zrobić to przy okazji pieczenia mięsa.
- Śledzie i cebulę pokroić w kostkę.
- Kilka listków natki pietruszki zostawić do dekoracji, resztę drobno posiekać.
- Śledzie połączyć z cebulą, natką pietruszki i olejem, wymieszać, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
- Buraczki obrać, wydrążyć, przyciąć na kształt dużych truskawek. Duże buraki przeciąć na pół i z każdej połówki wyciąć "truskawkę". Resztki buraka zachować na zupę lub do sałatki.
- Buraki nadziać śledziem.
- Na pergaminie rozsypać sezam, obtoczyć w nim buraczki.
- Na koniec w otwór wetknąć kilka listków oraz łodyżkę pietruszki na kształt szypułki truskawki.
- Posmarować olejem, żeby nie wysychały.
- Podawać na przystawkę lub jako przekąskę.