Pierwszorzędna sałatka z paluszków surimi w majonezie: palce lizać!
Śledź pod buraczaną pierzynką: przepis na smaczną sałatkę

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Śledź pod buraczaną pierzynką
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Śledź to jedna z najpopularniejszych ryb. Istnieje wiele sposobów jej przygotowania. Jednym z nich jest zrobienie śledzia pod buraczaną pierzynką. Właściwie jest to przepis na sałatkę ze śledzia inspirowany kuchnią litewska i białoruską, bo stamtąd do nas przyszedł. Sprawdź, jaki jest przepis na tę śledziową potrawę.
Składniki
4 filety ze śledzia matiasa
kromka wysuszonego piernika
2 szklanki tartych, gotowanych buraków
15 dag orzechów włoskich
4 łyżki miodu
4 łyżki octu winnego
6 ziaren goździków
6 ziaren czarnego pieprzu
6 ziaren ziela angielskiego
50 ml oliwy
400 ml śmietany 22 proc.
mleko
Przygotowanie krok po kroku:
Śledzie moczyć w mleku przez kilka godzin. Więcej o moczeniu śledzi tutaj.
Pieprz, ziele i goździki rozetrzeć w moździerzu, następnie wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę.
Przez chwilę podgrzewać, dodać buraczki, starty piernik, posiekane orzechy, miód i ocet winny.
W salaterce ułożyć podzielone na dzwonka śledzie, na nie położyć buraczki, następną warstwę śledzi i kolejną buraczków.
Polać śmietaną. Odstawić w chłodne miejsce na całą noc.
Polecamy również: zabawną przekąskę ze śledzi i buraczków podaną a la truskawki a także śledzie pod pomidorową pierzynką