Śledź pod buraczaną pierzynką: przepis na smaczną sałatkę

Śledź pod buraczaną pierzynką: przepis na smaczną sałatkę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Śledź pod buraczaną pierzynką

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Śledź to jedna z najpopularniejszych ryb. Istnieje wiele sposobów jej przygotowania. Jednym z nich jest zrobienie śledzia pod buraczaną pierzynką. Właściwie jest to przepis na sałatkę ze śledzia inspirowany kuchnią litewska i białoruską, bo stamtąd do nas przyszedł. Sprawdź, jaki jest przepis na tę śledziową potrawę. 

Składniki

  • 4 filety ze śledzia matiasa

  • kromka wysuszonego piernika

  • 2 szklanki tartych, gotowanych buraków

  • 15 dag orzechów włoskich

  • 4 łyżki miodu

  • 4 łyżki octu winnego

  • 6 ziaren goździków

  • 6 ziaren czarnego pieprzu

  • 6 ziaren ziela angielskiego

  • 50 ml oliwy

  • 400 ml śmietany 22 proc.

  • mleko

Przygotowanie krok po kroku:

  • Śledzie moczyć w mleku przez kilka godzin. Więcej o moczeniu śledzi tutaj

  • Pieprz, ziele i goździki rozetrzeć w moździerzu, następnie wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę.

  • Przez chwilę podgrzewać, dodać buraczki, starty piernik, posiekane orzechy, miód i ocet winny.

  • W salaterce ułożyć podzielone na dzwonka śledzie, na nie położyć buraczki, następną warstwę śledzi i kolejną buraczków.

  • Polać śmietaną. Odstawić w chłodne miejsce na całą noc.

Ocena: 5