Śledzie pod pomidorową pierzynką

Śledzie pod pomidorową pierzynką

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Śledzie z dodatkiem pomidorów zyskują na bogactwie smaku

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Śledzie są bardzo zdrowe i warto je jeśc pod każdą postacią. Szczególnie lubiane są jednak wszelkie odmiany sałatek ze śledziami. Tym razem proponujemy śledzie pod pomidorową pierzynką wzbogaconą o cebulę i rodzynki.

Składniki

  • opakowanie śledzi w oleju

  • mała puszka koncentratu pomidorowego

  • 2 cebule

  • 1/2 paczki rodzynków

  • łyżka oliwy

  • szczypta soli, cukru, pieprzu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Śledzie wyjąć, wytrzeć ręcznikiem papierowym i podzielić na kawałki.

  • Rodzynki sparzyć wrzątkiem, osączyć.

  • Cebule obrać, pokroić w krążki, przesmażyć na złoty kolor, posolić i popieprzyć.

  • Pod koniec dodać koncentrat, dokładnie wymieszać i chwilę razem poddusić.

  • Wsypać rodzynki, zamieszać i zdjąć z kuchenki. Doprawić.

  • Śledzie ułożyć na półmisku i przykryć przestudzoną pierzynką.