Sałatka śledziowa z buraczkami: samo zdrowie

Sałatka śledziowa z buraczkami: samo zdrowie

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Kompozycja śledzi, buraków i awokado to dla naszego organizmu dostawa samych zdrowych składników.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Przepis na sałatkę ze śledzia, pieczonych buraczków i awokado, przypadnie do gustu nie tylko zwolennikom zdrowego odżywiania. Zarówno śledź, jak i awokado to znakomite źródła dobroczynnych kwasów tłuszczowych, a buraki wzmacniają układ krwionośny. Ten zdrowotny przysmak doskonale sprawdzi się w dzień powszedni oraz na świątecznym stole.

 

Składniki

  • 4 niewielkie buraczki

  • 2 dojrzałe awokado

  • 120 g filetów śledziowych à la matias w oleju

  • 4 łyżki śmietany 12%

  • łyżka gładkiej musztardy

  • łyżka majonezu

  • szczypta papryki słodkiej

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Upieczone i ostudzone buraczki obierz, pokrój w kostkę o boku 1 cm i ułóż na dnie szklanych miseczek.

  • Awokado obierz, usuń z nich pestki i również pokrój w kostkę, ułóż na buraczkach.

  • Śledzie odcedź z zalewy, pokrój w drobne paseczki i ułóż na awokado jako trzecią warstwę.

  • W miseczce wymieszaj śmietanę z musztardą, majonezem, papryką, szczyptą soli i pieprzu i tak przygotowanym sosem polej sałatki w miseczkach.

tip dnia

Jak upiec buraki?

Buraki, umyte i wysuszone, najlepiej piec, owinięte w folię aluminiową, w piecu nagrzanym do temperatury 200°C. W zależności od wielkości buraków zajmie to 40-60 minut.

Ocena: 5