Miętus: wartość odżywcza i zastosowanie kulinarne miętusa

2018-08-14 12:54

Miętus to ryba drapieżna. Występuje w słodkich wodach śródlądowych i słonych przymorskich Europy Środkowej i Wschodniej, Środkowej i Wschodniej Azji, a także w Ameryce Północnej. Dorasta do 50 cm i 2 kg wagi. Mięso miętusa jest delikatne, tłuste i wysoko cenione przez smakoszy. 

Miętus: wartość odżywcza i zastosowanie kulinarne miętusa
Autor: Shutterstock Miętus to drapieżnik, żyjący przy dnie słodkich zbiorników wodnych

Spis treści

  1. Opis miętusa
  2. Wartość odżywcza
  3. Zastosowanie kulinarne

Opis miętusa

Miętus (łac. Lota lota) to jedyny przedstawiciel rodziny dorszowatych w słodkich zbiornikach.  Miętus lubi czyste rzeki z wartkim nurtem i żwirowatym dnem. Dlatego często mówi się, że występowanie miętusa świadczy o czystości wód. 

Ciało miętusa jest silnie wyciągnięte, bardzo miękkie, o walcowatym kształcie. Miętus posiada pojedynczy wąs na środku brody. Charakterystyczne jest ustawienie płetw brzusznych przed piersiowymi. Głowa ryby jest szeroka i mocno spłaszczona z dużym otworem gębowym. Skóra miętusa to mieszanka barw: brąz, oliwka i zieleń, układających się w wyraźny, marmurkowy wzór na grzbiecie, boki są jaśniejsze – żółtawe, a brzuch białawy.

Przeciętna długość ryby waha się około 60 cm. Maksymalnie osiąga ona 1 m długości. Łuski miętusa są drobne i okrągławe. 

Młode osobniki miętusa odżywiają się robakami, larwami owadów, skorupiakami, drobnymi ślimakami i mięczaki. Pokarmem starszych osobników są ryby - jazgarz, kiełb, płoć i raki. Miętus uwielbia również ikrę.

Wymiar ochronny miętusa na rzece Odrze od ujścia rzeki Warty, do granic z wodami morskimi wynosi 30 cm, w pozostałych wodach 25 cm. 

Okres ochronny miętusa na wszystkich wodach z wyjątkiem strefy na Odrze od ujścia rzeki Warty do granic z wodami morskimi od 1 grudnia do końca lutego.

Wartość odżywcza

Porcja 100 g mięsa miętusa to około 90 kcal. Miętus jest dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin A i D. 

Zastosowanie kulinarne

Białe i tłuste mięso miętusa wykorzystuje się w gastronomii do gotowania, duszenia, pieczenia i smażenia.

Polecamy: Miętus smażony sauté   Miętus duszony po węgiersku  oraz Miętus pieczony w piekarniku

Doskonale sprawdza się także do grillowania.

Spróbuj także:  Miętus grillowany - przepis jak grillować miętusa

Można go dodawać jako wkładkę mięsną do zup i farszów.