Miętus smażony sauté

2021-03-29
Miętus smażony sauté
Autor: Shutterstock Miętus smażony ma doskonały smak
łatwy
45 min
4

Miętus smażony sauté to wykwintne danie. Mięso miętusa - jedynej słodkowodnej ryby dorszowatej w Polsce - jest białe, słodkawe i po prostu pyszne. Smażony miętus uświetni każdą rodzinną okazję do biesiadowania. 

Polecamy także: Miętus pieczony w piekarniku  oraz   Miętus duszony po węgiersku  

SKŁADNIKI

  • 1 kg miętusa
  • 1 duża cebula
  • zielona pietruszka
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki oleju
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryby sprawić, umyć, podzielić na porcje, opłukać i osączyć.
  • Cebulę pokrajać w cienkie plasterki.
  • Miętusa natrzeć solą i pieprzem.
  • W misce układać warstwami: cebulę, rybę, ponownie cebulę. Przykryć, odstawić na 2-3 godziny w chłodne miejsce.
  • Kawałki ryby oczyścić z cebuli, obtoczyć w mące, smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu na rumiany kolor. 
  • Ułożyć na półmisku, przybrać gałązkami zielonej pietruszki i ósemkami cytryny.
  • Podawać z ziemniakami z wody i sosem chrzanowym