Miętus duszony po węgiersku

2021-03-29
Miętus duszony po węgiersku
Autor: Shutterstock Miętus duszony po węgiersku smakuje doskonale
łatwy
45 min
4

Miętus duszony po węgiersku w śmietanowo-pomidorowym sosie to wyśmienite danie obiadowe. Doskonała ryba o słodkawym, jędrnym mięsie i najlepszy sos świata w jednym. Rozsmakujesz się w duszonym miętusie od pierwszego kęsa.

Polecamy także: Miętus smażony sauté oraz Miętus pieczony w piekarniku

SKŁADNIKI

  • 1 kg miętusa
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 4 pomidory
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 szklanka śmietany

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Miętusa sprawić, umyć, odfiletować, opłukać, osączyć, pokrajać na porcje, grubsze pobić tłuczkiem. Lekko osolić, odstawić.
  • Boczek pokroić w kostkę, usmażyć na rozgrzanej patelni, dodając 1 łyżkę oleju.
  • Cebulę pokroić w drobną kostkę. Z tłuszczu wyjąć skwarki, podsmażyć na nim cebulę.
  • Do lekko złocistej cebuli dodać paprykę, wymieszać. 
  • Porcje ryby oprószyć mąką, ułożyć na cebuli.
  • Na rybie ułożyć pokrojone na krążki pomidory obrane ze skóry. 
  • Śmietanę osolić do smaku i wlać do ryby.
  • Podgrzać i dusić na wolnym ogniu 25-30 minut. 
  • Podawać z gotowanymi ziemniakami posypanymi skwarkami z boczku.