Miętus grillowany: przepis jak grillować miętusa

2021-03-29
Miętus grillowany: przepis jak grillować miętusa
Autor: Shutterstock Grillowany miętus doskonale smakuje w plenerze
łatwy
15 min
4

Miętus grillowany to wykwintne danie na obiad w plenerze. Tłuste mięso miętusa doskonale nadaje się do grillowania. Warto czasem odstąpić od tradycyjnego grillowania i spróbować miętusa z rusztu. Filety z miętusa najlepiej smakują z grillowanymi warzywami.

SKŁADNIKI

  • 4 filety z miętusa
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować zalewę do ryby. Oliwę zmieszać z sokiem z limonki, papryką i zmiażdżonym czosnkiem.
  • Włożyć miętusa do zalewy i trzymać do 1,5 godziny w chłodnym miejscu.
  • Rozpalić grilla. Wyciągnąć rybę z zalewy, wyłożyć na gorący ruszt i grillować do miękkości ryby.