Staropolski piernik dojrzewający: przepis krok po kroku

Staropolski piernik dojrzewający: przepis krok po kroku

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Piernik warto przełożyć powidłami śliwkowymi i udekorować go tak, jak lubimy

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Staropolski piernik dojrzewający stanie się hitem świątecznego menu. Ciasto należy przygotować nawet 5-6 tygodni przed Bożym Narodzeniem, a piec na 4-5 dni przed świętami. Sprawdź, jak zrobić tradycyjny piernik krok po kroku i dobrze zaplanować działanie w czasie.

Składniki

  • 1/2 kg miodu
  • 2 szklanki cukru
  • 25 dkg masła
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • tłuszcz do smarowania form
  • 2-3 torebki przypraw korzennych do piernika
  • opcjonalnie: powidła śliwkowe, bakalie, polewa czekoladowa, lukier

Przygotowanie krok po kroku:

  • Miód, cukier oraz masło należy podgrzewać stopniowo, niemal do wrzenia, a następnie ostudzić.

  • Do chłodnej masy dodać mąkę pszenną, jajka, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, sól i przyprawy korzenne.

  • Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego lub emaliowanego garnka, przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na ok. 5-6 tygodni.

  • Po tym czasie ciasto podzielić na 2-3 części, rozwałkować na placki, ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 160-180oC. Temperatura zależy jednak od kuchenki, czasami warto podgrzać piekarnik o jakieś 10oC mocniej, a zmniejszyć po włożeniu ciasta. Pieczenie powinno trwać około 15-20 minut.

  • Ochłodzone placki przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi, które można wymieszać z bakaliami, nakryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć, następnie odstawić, aż "skruszeje" - potrzebuje na to jakichś 3-4 dni. Piernik można polać polewą czekoladową lub polukrować - w takiej wersji dłużej się przechowa.

Ważne uwagi!

  • Ciasto ma dość "wolną" konsystencję, więc warto potrzymać je w zimnie przed rozwałkowaniem. W ten sposób stężeje i dość łatwo będzie można je rozwałkować (trzeba podsypywać mąką). Jeśli jednak ktoś doda przy wyrabianiu trochę więcej mąki, nie będzie tragedii!

  • Piernik bardzo długo zachowa swoją świeżość, jeśli zawinie się go w papier lub ściereczkę, nie pozwalając mu obeschnąć.