Piernik: szybki przepis na ostatnią chwilę przed Wigilią

Piernik: szybki przepis na ostatnią chwilę przed Wigilią

Autor Zdjęcia: Krzysztof Zasuwik

Piernik wigilijny symbolizował dobrobyt i pomyślność. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Piernik - jedna z tradycyjnych wigilijnych potraw symbolizowała na świątecznym stole dobrobyt i powodzenie. Ciasto piernikowe najlepiej przygotować na pewien czas przed świętami. Z biegiem dni nabierze ono smaku i zapachu. Jednak również i świeżo wyjęty z piekarnika piernik ma niepowtarzalny aromat i smak. Podajemy przepis na szybki piernik dla zapracowanych!   

Składniki

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • szklanka miodu
  • szklanka cukru
  • 4 jaja
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • opakowanie przyprawy do piernika
  • gotowa polewa czekoladowa
  • garść migdałów

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę przesiać, dodać cukier, przyprawę do piernika, jajka, miód i wlać sodę rozpuszczoną w 0,5 szklanki wody.

  • Zagnieść ciasto i wlać je do wyłożonej papierem blachy.

  • Ciasto piec w 180 st. C przez ok. 40 minut.

  • Zrobić polewę czekoladową według przepisu na opakowaniu.

  • Ostudzony piernik polać i udekorować obranymi ze skórki migdałami.