Przepis na piernik - jak zrobić domowy piernik z bakaliami?

Przepis na piernik - jak zrobić domowy piernik z bakaliami?

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Piernik, aby był znakomity, powinien leżakować minimum kilka dni.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 80 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Na święta koniecznie wypróbuj przepis na dojrzewający piernik staropolski z dużą ilością bakalii. Piernik to tradycyjne ciasto przygotowywane na Boże Narodzenie. Możesz go podać z czekoladową polewą lub, jak wolisz, z lukrem, migdałami, orzechami. Podajemy przepis na wyśmienity piernik dojrzewający według tradycyjnej receptury.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę należy przesiać. Miód ogrzewać kilka minut na małym ogniu, dodać skórkę otartą z pomarańczy i skórkę kandyzowaną, ogrzewać (cały czas na małym ogniu) około 10 minut, lekko przestudzić. Wymieszać z mąką, masłem, mlekiem, przyprawami przesianymi przez sitko.

  • Bakalie obtoczyć w mące (1-2 łyżki mąki).

  • Żółtka utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę. Wymieszać z przygotowanym ciastem, dodając jednocześnie śmietanę. Ucierać do czasu aż powstanie jednolite, gładkie ciasto, w trakcie ucierania dodać sodę rozpuszczoną w 2-3 łyżkach zimnej wody.

  • Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać 3 łyżki cukru. Ubijać jeszcze 1-2 minuty.

  • Do ciasta dodać bakalie. Wymieszać. Na koniec dodać pianę i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.

  • Specjalną brytfankę należy wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nie ciasto, napełniając je do połowy wysokości. Wstawić do piekarnika o temperaturze 160 stopni i piec około 50-60 minut lub dłużej (sprawdzić przed wyjęciem z piekarnika patyczkiem, jeśli ciasto będzie w pełni upieczone patyczek będzie całkiem suchy).

  • Upieczony piernik pozostawić w formach do wystygnięcia. Następnie, wedle uznania, ciasto można posmarować polewą czekoladową. Ciasto smakuje jeszcze lepiej po kilka dniach. Jak dekorować pierniki? Sprawdź tutaj. Smacznego!

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pierniki: 

Piernik staropolski

Piernik z korzennym aromatem

Piernik w czekoladzie

Ocena: 2,7