Dlaczego warto jeść orzechy?

Dlaczego warto jeść orzechy?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Orzechy zawierają wiele witamin, nienasycona kwasy tłuszczowe, błonnik oraz tłuszcz. Ich jedzenie korzystnie wpływa na zdrowie.

Wszystkie orzechy - włoskie, laskowe, ziemne czy pistacjowe - powinny być stałym składnikiem naszej diety. Są wprawdzie bardzo kaloryczne, ale ich jedzenie chroni nas przed licznym chorobami i poprawia kondycję organizmu.

Jedząc orzechy dostarczamy organizmowi sporą dawkę fosforu, żelaza, wapnia, potasu, magnezu, cynku i selenu. A także witaminę E, która zabezpiecza nas przed starzeniem oraz witaminy A i z grupy B.

Orzechy są bogate w błonnik wspomagający trawienie, białko, nienasycone kwasy tłuszczowe i niewielkie ilości węglowodanów (w tym cukrów), co zwiększa ich wartość odżywczą.

Orzechy to także solidna porcja tłuszczu, a co za tym idzie - kalorii. Można je jednak jeść bez obaw, gdyż garść orzechów dziennie tak syci, że ogranicza spożywanie innych produktów. W dodatku tłuszcze znajdujące się w orzechach dostarczają nam cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które regulują przemianę materii i nie pozwalają na nadmierne gromadzenie się tkanki tłuszczowej. Garść orzechów może dać nam znacznie więcej dobrego niż złego.

Zawarte w orzechach minerały pobudzają pracę mózgu, poprawiają naszą koncentrację i pamięć, a także łagodzą stany depresyjne. Regularne ich spożywanie spowalnia procesy starzenia komórek nerwowych. Poza tym są doskonałym źródłem energii dla naszego organizmu. Wystarczy dodać orzechy do płatków śniadaniowych a będziemy tryskać energią przez cały dzień. Ale to nie wszystko.

„Dobre” tłuszcze nienasycone, które obniżają poziom złego cholesterolu chronią orzechowych smakoszy przed chorobą wieńcową, udarem i zawałem serca.

Dzięki bogactwu minerałów orzechy wzmacniają również włosy i poprawiają stan skóry. Maseczki i kremy z ich dodatkiem to świetny sposób na zachowanie urody.