Staropolski piernik dojrzewający

Staropolski piernik dojrzewający

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Staropolski piernik dojrzewający - tradycyjne ciasto na Boże Narodzenie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Piernik staropolski nie lubi pośpiechu. Ciasto trzeba przygotować 5-6 tygodni przed pieczeniem, a piec 4-5 dni przed podaniem na wigilijny stół. Surowe ciasto musi dojrzewać w chłodnym miejscu, najlepiej na "parterze" lodówki lub w chłodnej spiżarni. Podajemy przepis na prawdziwy piernik staropolski z dojrzewającego ciasta. 

Składniki

  • 1/2 kg miodu
  • 2 szklanki cukru
  • 25 dkg masła
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2-3 torebki przypraw korzennych do piernika

Przygotowanie krok po kroku:

  • Miód, cukier oraz masło należy podgrzewać stopniowo, niemal do wrzenia, a następnie ostudzić.

  • Do chłodnej masy dodać mąkę pszenną, jajka, sodę oczyszczoną, rozpuszczonej w mleku, sól i korzenne przyprawy.

  • Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego lub emaliowanego garnka, przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce. Tam poleży aż do upieczenia.

  • Ciasto trzeba podzielić na 2-3 części, rozwałkować na placki, ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 160-180 stopni C. Temperatura zależy jednak od kuchenki, czasami warto podgrzać piekarnik o jakieś 10 stopni C mocniej, a zmniejszyć po włożeniu ciasta. Pieczenie powinno trwać około 15-20 minut. 

  • Ochłodzone placki należy przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi, które można wymieszać z bakaliami. Nakryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć.

  • Odstawić piernik aż "skruszeje" - potrzebuje na to jakichś 3-4 dni. Piernik staropolski można polać polewą czekoladową lub polukrować - w takiej wersji dłużej się przechowa.

tip dnia

Ciasto ma dość "wolną" konsystencję, więc warto potrzymać je w zimnie przed rozwałkowaniem. W ten sposób stężeje i dość łatwo będzie można je rozwałkować (trzeba podsypywać mąką). Jeśli jednak ktoś doda przy wyrabianiu trochę więcej mąki, nie będzie tragedii. Warto przygotować minimum dwie porcje, inaczej piernik nie doczeka świąt. Piernik bardzo długo zachowa swoją świeżość, jeśli zawinie się go w papier lub ściereczkę, nie pozwalając mu obeschnąć.