Jeżyna: właściwości zdrowotne

Jeżyna: właściwości zdrowotne

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Jeżyna: jakie jest lecznicze zastosowania pysznego owocu?

Jeżyna to krzew o płożących się, cienkich pędach pokrytych kolcami. Liście ma trójlistkowe lub pięciolistkowe, kwiaty białe. Owoce są koloru ciemnofioletowego, podobne do malin. Sprawdź, jak wykorzystać jeżynę dla zdrowia.

Jeżyna - właściwości

Można stosować w zaburzeniach przemiany materii, w złym trawieniu, biegunce, w schorzeniach dróg oddechowych, jak kaszel, chrypka oraz w schorzeniach nerek i pęcherza moczowego. Reguluje przemianę materii. Zewnętrznie, w postaci okładów na rany i owrzodzenia oraz do płukania gardła. Natomiast sok działa przeciwgorączkowo.

Jeżyna - zbiory

Liście zbieramy zanim roślina zakwitnie, przy końcu maja i na początku czerwca. Suszymy rozkładając cienką warstwą w miejscu przewiewnym, ocienionym. Owoce zbieramy w końcu lata i na początku jesieni, kiedy dojrzeją. Suszymy początkowo w temperaturze 4O°C, dosuszamy w temperaturze 60°C.

Jeżyna - zastosowanie

W apteczce: napary, odwary, nalewki, soki.

Napar z liści: 1 łyżkę liści zalewamy szklanką wrzątku, trzymamy pod przykryciem 10 minut, odcedzamy. Pijemy 2 razy dziennie po szklance naparu.

Napar z owoców: 2 łyżki suszonych owoców zalewamy szklanką wrzątku. Naczynie przykrywamy i odstawiamy na kwadrans. Po ostudzeniu i przecedzeniu pijemy 2-3 razy dziennie.

Odwar z liści: łyżkę suszonych liści zalewamy szklanką wody, gotujemy przez ok. 3-5 minut. Po ostygnięciu, przecedzamy. Stosujemy w przypadkach zaburzeń żołądkowych i przeziębień. Pijemy w 2-3 porcjach między posiłkami. Odwaru używamy do okładów przy chorobach skóry.

Nalewka: Owoce jeżyn zalewamy wódką w proporcji 1:10. Odstawiamy na 2 tygodnie. Po tym okresie odcedzamy. Pijemy 2 -3 kieliszki dziennie jako środek napotny i przeciwgorączkowy.

W kuchni: doskonały surowiec na konfitury, soki, dżemy oraz kompoty i nalewki.