Placek z jeżynami i z kruszonką: przepis na wykwintne ciasto

2023-08-19
Placek z jeżynami i z kruszonką: przepis na wykwintne ciasto
Autor: Shutterstock Placek jeżynowy jest pyszny i łatwy w wykonaniu.
łatwy
25 min
4

Placek jeżynowy z kruszonką robi się w niecałe pół godziny. To wykwintne ciasto z jeżynami pasuje na letnie popołudnia. Podajemy dobry przepis na smaczne ciasto z jeżynami i kruszonką.

SKŁADNIKI

  • Na spód:
  •  250 g mąki
  • 125 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • pół łyżeczki soli
  •  Na kruszonkę:
  • 200 g mąki
  • 100 g cukru
  • 100 g twardego masła
  •  Na nadzienie:
  • 70 dag jeżyn

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę i masło z dodatkiem cukru i soli zmiksuj w malakserze na okruchy, dodaj pół szklanki wody i miksuj jeszcze 20 sekund, aż powstanie kulka ciasta. Ciasto zawiń w folię i schowaj do lodówki.
  • Wymieszaj w malakserze mąkę, cukier i masło, aż masa będzie przypominać grubą kaszę. 
  • Posmaruj blachę tłuszczem i wyłóż na nią ciasto z lodówki.
  • Ułóż na nim jeżyny, pokryj kruszonką.
  • Piecz 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Beszamel: Jeżyny - właściwości odżywcze, zastosowanie jeżyn w kuchni