Kalmary - czy warto jeść? Jakie mają składniki odżywcze?

Kalmary to głowonogi zaliczane do owoców morza. Mają delikatne mięso o słodko-morskim smaku, lekko gumowatą konsystencję i co ważne, są naturalnym afrodyzjakiem. Oprócz tego zawierają mnóstwo składników odżywczych. Sprawdź, dlaczego warto jeść kalmary!

Kalmary, podobnie, jak większość owoców morza, stanowią cenne źródło pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Warto je przyrządzać również ze względu na dużą ilość witamin z grupy B oraz jodu, selenu i fluoru. Nieco mniej mają żelaza, cynku i magnezu. Ponadto są nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne.

Części jadalne kalmarów stanowią ok. 80 proc. całej masy. Mięso z korpusu oraz z odnóży, których kalmary mają aż 10, nadaje się do jedzenia po zdjęciu błony zewnętrznej i po oczyszczeniu z wnętrzności. Kalmary możemy kupić mrożone, świeże i marynowane w puszkach – całe lub pokrojone w pierścienie.

Najczęściej smaży się je na głębokim tłuszczu, grilluje lub dusi. Można z nich zrobić zupę, nafaszerować albo dodać do różnorodnych sałatek.