Barszcz czerwony z uszkami: łatwy przepis na wigilijną zupę
2021-03-29
średni
40 min
4
Barszcz czerwony z uszkami z farszem grzybowym to tradycyjna świąteczna zupa. Dla wielu z nas jest czułym wspomnieniem rodzinnej Wigilii. Dla innych może być kulinarnym odkryciem. Esencjonalny barszcz na buraczanym zakwasie o nieco słodkawym smaku i pyszne uszka z grzybowym nadzieniem to idealne zestawienie. Barszczu czerwonego z uszkami z farszem grzybowym nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Podpowiadamy, jak przyrządzić barszcz z uszkami.
Polecamy także inne przepisy na wigilijne barszcze:
Przepis na świąteczny barszcz czerwony z majerankiem
Barszcz wigilijny Magdy Gessler.
Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy:
Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami
SKŁADNIKI
- Składniki na ciasto:
- 1 kg mąki pszennej
- 250 ml wody (wrzątek)
- 1 jajo
- 200 ml oleju lnianego
- sól, pieprz młotkowany
- Składniki na farsz:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 15 dag suszonych podgrzybków
- 2 cebule
- 150 ml oleju lnianego
- sól, pieprz, cukier
- majeranek, liść laurowy, ziele angielskie
- Składniki na barszcz:
- 1 kg buraków
- 2 jabłka
- duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz, cukier
- liść laurowy, majeranek, ziele angielskie
- 100 ml octu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę opłukać, zagotować dwukrotnie w osolonej wodzie.
- Dodać grzyby, liść laurowy, ziele angielskie. Ugotować. Wszystko odsączyć, wystudzić, mocno odcisnąć i drobno siekać. Dorzucić cebulę podsmażoną na oleju. Przyprawić do smaku.
- Ciasto zagnieść i podzielić na pół.
- Do jednej części dodać utłuczony pieprz. Przygotować z uszka nakładając wcześniej przygotowany farsz. Ugotować.
- Buraki i cebulę pokroić w talarki, a jabłka w ćwiartki i wrzucić do garnka z wodą.
- Przyprawić czosnkiem, zielem angielskim, liściem laurowym, majerankiem, cukrem i solą. Gdy barszcz się zagotuje, zakwasić octem.
- Odstawić na dobę. Przecedzić i ponownie zagotować.