Beszamel poleca „Domowy bar mleczny”. [KSIĄŻKA] Dlaczego warto ją mieć? [WIDEO]
Marzą ci się smakowite racuchy, pyszne naleśniki albo niezapomniany blok czekoladowy, bo przywołują wspomnienia z dzieciństwa, sięgnij po książkę „Domowy bar mleczny”, a tam te i inne niezapomniane smaki kuchni domowej.
Racuchy z jabłkami, leniwe, śląskie, krokieciki, placki z gotowanych ziemniaków z sosem pieczarkowym, placek po węgiersku, ziemniaczane placki, budyń z sokiem malinowym. Takich potrawy kosztowaliśmy w domu, ale też – za niewielkie pieniądze – mogliśmy pałaszować w barach mlecznych.
100 lat temu, gdy powstawały, ich jadłospis zawierał zdrowe, smaczne potrawy z mąki, jaj i mleka. Z czasem rozszerzyły menu o nieskomplikowane dania z mięsem, a w nowoczesnej wersji serwują dania dla wegan, osób z nietolerancja laktozy i glutenu. Dzisiaj to także dania na pocieszenie.
W naszej książce „Bar mleczny” śledzimy typowe menu barów mlecznych i podajemy przepisy na sprzedawane tam dania. Serwujemy przede wszystkim potrawy z mąki, jaj i mleka - niewyszukane, tanie i smaczne.
Podpowiadamy, jak smażyć jajka, jak je gotować oraz jak przygotować mleko roślinne albo tradycyjne przetwory z mleka takie jak maślanka, kefir czy jogurt. Dajemy przewodnik po mąkach, radzimy, jak je wybierać na nasze potrzeby.
Uwzględnimy także potrzeby osób, które nie tolerują glutenu i laktozy.
Polecane przepisy z książki „Domowy bar mleczny”:
Naleśniki orkiszowe bez glutenu
Książkę „Domowy bar mleczny” kupisz w salonikach prasowych i na stronie:
www.sklep.grupazpr.pl, w zakładce SuperHobby
Biuro Obsługi Klienta:
tel. 22 59 05 555, 801 322 555 (w godzinach 9.00–17.00),
faks 22 59 05 464
e-mail: [email protected]