Jak kupować bób? Jak rozpoznać dobry świeży bób?
Bób, niedawna kojarzony był z prostą kuchnią, teraz staje się składnikiem coraz bardziej wyrafinowanych dań. Jednak rzeczywiście smaczne są tylko świeże strąki. Jak wybrać bób? Jak kupić idealny bób? Jak rozpoznać, czy bób jest świeży i młody i ma szansę stać się pysznym urozmaiceniem dania?
Spis treści
Bób - najlepszy z własnego ogródka
Idealnym rozwiązaniem byłaby uprawa bobu na działce. Jeśli tylko warunki pozwalają - jest miejsce w ogrodzie - warto rzeczywiście posiać kilka rzędów bobu. To roślina wyjątkowo łatwa w uprawie, właściwie nie choruje, jest odporna na działania niezręcznych ogrodników... Kiedy po raz pierwszy spróbowałem bobu z własnej uprawy, byłem zdziwiony jego smakiem, znacznie lepszym niż w przypadku nasion kupionych w sklepie czy na targu. Więc jeśli tylko macie choć mały kawałek ogródka, warto posadzić bób.
Bób z plantacji
Skąd taka różnica? Moim zdaniem, powody są dwa. Na targowiskach można znaleźć nasiona uprawiane na plantacjach, nastawionych na zysk. Hodowcy uprawiają rośliny dające wyrównany, obfity plon. Właściciel ogródka może zadowolić się niższą wydajnością, wybierając odmiany o najlepszym smaku. W dodatku w ogrodzie można zbierać bób w idealnym momencie, kiedy nasiona są małe i delikatne, a na straganach dominują większe, cięższe nasiona, mniej smaczne.
Jak kupować bób?
Drugi powód jest ważniejszy. Niestety, zazwyczaj bób sprzedawany jest w szczelnie zamkniętych torebkach strunowych. Taka torebka wystawiona na słońce (np. na tagu) działa jak miniaturowa szklarnia. W torebce skrapla się woda, rośnie temperatura, w rezultacie bób zaczyna się psuć. Najlepiej kupować więc nasiona, które na słońcu nie leżą, pozbawione ciemnych plam, jak najmłodsze i najmniejsze, a po zakupie szybko przesypujemy do torby papierowej albo koszyczka i jak najszybciej przyrządzamy.
Przechowywanie bobu
Jeśli kupisz świeżutki i młody bób i nie chcesz przygotować go od razu, nie ma problemu. Najlepiej przesypać go do miseczki lub pojemnika do przechowywania żywności i wstawić do lodówki. W takich warunkach bób zachowa swoje właściwości odżywcze do tygodnia. Świeży bób można również zamrozić.
A oto kilka naszych propozycji na przyrządzenie bobu:
Sałatka z bobu z sosem czosnkowo-cytrynowym: prosty przepis
Ziemniaki faszerowane bobem, serem, miętą i sezamem: przepis
Makaron z pesto z bobu - przepis na obiad z bobem
Jak kupować bób? Jak rozpoznać dobry świeży bób?