Jak gotować fasolę? Czy zawsze należy moczyć fasolę i odlewać wodę?

2022-01-18 13:11

Jak odpowiednio gotować fasolę, by  po jej  zjedzeniu nie odczuwać przykrych dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego? Fasola i inne warzywa strączkowe (groch, ciecierzyca) są znakomitym źródłem białka. Powinni je jadać zwłaszcza wegetarianie. Ale wiele osób unika fasoli, ponieważ po jej zjedzeniu mają gazy i wzdęcia. Są jednak sposoby, by uniknąć tych dolegliwości. Dowiedz się jak ugotować pyszną fasolę na sypko i cieszyć się jej smakiem bez wewnętrznych rewolucji! Podpowiadamy też sposób na gotowanie fasoli bez moczenia.

Jak gotować fasolę? Czy zawsze należy moczyć fasolę i odlewać wodę?
Autor: Shutterstock Fasolę należy przez parę godzin moczyć przed gotowaniem

Spis treści

  1. Jak gotować fasolę?
  2. Długie moczenie fasoli przed gotowaniem
  3. Fasoli nie trzeba odlewać
  4. Gotowanie fasoli bez moczenia
  5. W galerii znajdziesz instrukcję krok po kroku jak zrobić przepyszne klopsy z fasoli

Fasola i inne warzywa strączkowe (groch, ciecierzyca) są znakomitym źródłem białka. Powinni je jadać zwłaszcza wegetarianie. Ale wiele osób unika fasoli, ponieważ po jej zjedzeniu mają gazy i wzdęcia. Są jednak sposoby, by uniknąć tych dolegliwości. Dowiedz się jak ugotować pyszną fasolę na sypko i cieszyć się jej smakiem bez wewnętrznych rewolucji! Podpowiadamy też sposób na gotowanie fasoli bez moczenia.

Jak gotować fasolę?

Aby pozbyć się z fasoli substancji wzdymających, przed gotowaniem trzeba ją namoczyć. Substancje wzdymające w ziarnach przechodzą do wody, wystarczy więc ją odlać i gotować fasolę w świeżej wodzie, by uniknąć wzdęć. Nasiona moczymy 1–2 godziny w bardzo gorącej wodzie, w tym czasie kilka razy dolewamy wrzątku. Następnie wylewamy wodę, fasolę zalewamy świeżą wodą i gotujemy dopóki nie zmięknie.

Długie moczenie fasoli przed gotowaniem

Jeśli masz więcej czasu, namocz fasolę na noc, po czym zagotuj, zmień wodę i w świeżej gotuj na małym ogniu dopóki nie zmięknie. W tym przypadku fasola ugotuje się w znacznie krótszym czasie. Należy tylko pilnować, by nie moczyć jej ponad 12 godzin, bo potem w namoczonych ziarnach, bogatych w roślinne białka zaczynają się procesy fermentacyjne.

Warzywa strączkowe - dlaczego warto je jeść?

Fasoli nie trzeba odlewać

Niestety, razem z wodą w której moczyła się fasola, pozbywamy się sporej ilości składników mineralnych i witaminy B. Dlatego, jeśli zależy ci na wartości odżywczej dania z fasolą, nie odlewaj wody. Jednak w takim przypadku trzeba być przygotowanym na wzdęcia i inne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.

Gotowanie fasoli bez moczenia

Fasolę można też zalać zimną wodą, szybko zagotować, odcedzić, znów zalać wodą i gotować na średnim ogniu dopóki nie będzie miękka. W każdym przypadku fasolę zawsze soli się po ugotowaniu.

Sprawdź, czym się charakteryzują poszczególne gatunki fasoli:

W galerii znajdziesz instrukcję krok po kroku jak zrobić przepyszne klopsy z fasoli