Gorzka czekolada - poznaj jej właściwości zdrowotne
Masz ochotę na coś słodkiego? Wybierz kawałek gorzkiej czekolady. To smaczna, a zarazem bardzo korzystna dla zdrowia przekąska.
Gorzka czekolada o dużej zawartości kakao (min 80%) ma w składzie niewiele tłuszczu oraz niski indeks glikemiczny (22) – kilka kostek dziennie nie wpłynie więc na twoją wagę. Zaspokoimy potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego i przy tym dostarczymy naszemu organizmowi wiele dobroczynnych składników.
Ten rodzaj łakoci zawiera dużo przeciwutleniaczy, które bardzo korzystnie wpływają na serce. Zawiera także antyoksydanty (znajdują się w ziarnie kakaowym) neutralizujące wolne rodniki – zapobiegają starzeniu się organizmu oraz są skuteczne w profilaktyce chorób serca, a także nowotworów.
Gorzka czekolada jest bogata między innymi w magnez (niezbędny, gdy ciężko pracujemy, czemu towarzyszy stres) oraz żelazo (konieczne w produkcji czerwonych krwinek). Zawarta w czekoladzie fenylotylamina (grupa endorfin) wpływa pozytywnie na nastrój i nasze stany emocjonalne. Węglowodany natomiast dostarczają niezbędnej do życia energii.