Jak zrobić "śledzika" do pracy? Podajemy 3 przepisy na śledzia na ostro i na słodko

2019-11-19 12:43

Za chwilę nastanie czas przedświątecznych "śledzików" w gronie przyjaciół i współpracowników. Zaskocz ich nowymi przepisami! Podajemy sprawdzone receptury na śledzie na słodko i na ostro.

Jak zrobić śledzika do pracy?
Autor: Shutterstock

Spis treści

  1. Śledzie z kolendrą i czerwoną cebulą
  2. Śledzie z marchewką i selerem naciowym
  3. Śledzie z goździkami i cukrem pudrem

500 g śledzi typu matjas

ziarna kolendry

mała czerwona cebula

Nim zabierzesz się za przyrządzanie dań  - wielokrotnie wypłucz śledzia w zimnej wodzie, aby pozbyć się słonego smaku. O tym jak moczyć śledzie, więcej piszemy TUTAJ.

Śledzie z kolendrą i czerwoną cebulą

Składniki:

Śledzie pokroić w większą kostkę i włożyć do słoika przekładając drobno pokrojoną cebulą i ziarnami kolendry.

Całość zalać olejem słonecznikowym.

Doprawić pieprzem (może być czerwony).

Zobacz też >>> Śledzie z cytryną i z ziołami

 

Śledzie z marchewką i selerem naciowym

Składniki:

500 g śledzi typu matjas

jedna marchewka

seler naciowy

Marchewkę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na maśle z odrobiną oliwy. Posolić i popieprzyć do smaku.

Selera naciowego pokroić w kostkę.

Śledzie włożyć do słoika przekładając marchewką i selerem.

Całość zalać olejem słonecznikowym.

 Zobacz też >>> Sałatka śledziowa z groszkiem siostry Anastazji

 

Śledzie z goździkami i cukrem pudrem

Składniki:

500 g śledzi typu matjas

kilka goździków

łyżka cukru pudru

pół łyżeczki octu winnego

Pokrojone śledzie włożyć do słoika przekładając pojedynczymi goździkami i szczyptą cukru pudru.

Całość zalać olejem słonecznikowym i odrobiną octu winnego.

Doprawić pieprzem.

Zobacz też >>> Śledź po japońsku