Ryba zapiekana w śmietanie: przepis siostry Anastazji

Ryba zapiekana w śmietanie: przepis siostry Anastazji

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Ryba w białym sosie to delikatne danie idealne na piątkowy obiad

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Do ryby zapiekanej w śmietanie najbardziej nadają się delikatne ryby, jak np. dorsz, łosoś. Zapiekanka ma wyborny smak i aromat, a dzięki użyciu ryby morskiej jest bardzo zdrowa.\

Zobacz też:

Ryba po królewsku wg siostry Anastazji

Ryba zapiekana w jarzynach: przepis siostry Anastazji

Składniki

  • 30 dag filetu z ryby

  • 3/4 szklanki słodkiej śmietany

  • 5 dag sera żółtego twardego

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 1 łyżka masła

  • 2 łyżki pokrojonego zielonego koperku

  • przyprawa do ryb

  • olej do smażenia

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Filet rybny pokroić na części i wymieszać z przyprawą do ryb, następnie obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Śmietanę wymieszać z serem żółtym startym na tarce o dużych oczkach, dodać koperek i doprawić do smaku.

  • Do naczynia żaroodpornego – wysmarowanego masłem – przełożyć usmażone ryby, a wierzch zalać przygotowaną wcześniej śmietaną.

  • Całość zapiec w piekarniku w temp. ok. 150-170ºC przez ok. 15 min. Podawać na gorąco jako przekąskę lub samodzielne danie z dowolnym zestawem surówek.

Ocena: 2,7