Ryba zapiekana w jarzynach: przepis siostry Anastazji

2021-03-29
Siostra Anastazja
ryba-zapiekana-w-jarzynach-przepis-siostry-anastazji.jpg
Autor: thinkstockphotos.com
łatwy
60 min
4

Pieczona ryba zachowuje najwięcej wartości odżywczych i jest niezwykle delikatna w smaku, przekonuje siostra Anastazja ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości. Zapiekanki rybne według siostry Anastazji to idealne szybkie dania, nie tylko na postny piątek. Sięgnij po sprawdzone przepisy zakonnicy.

Zobacz też:

Ryba po królewsku wg siostry Anastazji

Ryba zapiekana w śmietanie: przepis siostry Anastazji

SKŁADNIKI

  • 50 dag filetów z ryby
  • 2 średnie cebule
  • 15 dag marchewki
  • 15 dag pietruszki (korzenia)
  • 5 dag selera (korzenia)
  • 5 dag sera żółtego twardego
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • papryka ostra w proszku
  • przyprawa do ryb
  • 3-4 łyżki oliwy
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rybę pokroić na części i wymieszać z przyprawą do ryb, następnie obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
  • Marchewkę, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • Cebule obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie i dodać startą jarzynę.
  • Całość dusić do miękkości jarzyn.
  • Pod koniec duszenia doprawić pieprzem, solą, papryką i dodać ziele angielskie, liście laurowe i przecier pomidorowy.
  • Do naczynia żaroodpornego przełożyć połowę przygotowanej jarzyny, następnie ułożyć usmażoną rybę i pozostałą część jarzyny.
  • Całość zapiec w piekarniku w temp. ok. 170ºC przez ok. 10-15 min.
  • Pod koniec pieczenia wierzch posypać startym serem i ponownie zapiec do czasu roztopienia sera.
  • Podawać na gorąco jako samodzielne danie z dowolnym zestawem surówek.
Siostra Anastazja