Ryba po królewsku wg siostry Anastazji

2021-03-29
Ryba po królewsku, w cebuli, wg siostry Anastazji
Autor: Shutterstock Ryba po królewsku, w cebuli, wg siostry Anastazji
łatwy
25 min
4

Ryba po królewsku wg siostry Anastazji jest doskonała z pieczywem, jako danie rybne na kolację albo jako samodzielna przekąska na świąteczny stół. Warto ją podać podczas rodzinnych uroczystości.

SKŁADNIKI

  • 1 kg płatów rybnych
  • 1 kg cebuli
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2-3 jaja
  • 4-5 łyżek bułki tartej
  • olej
  • pieprz
  • sól
  • Zalewa:
  • 2 szkl. wody
  • 1/2 szkl. octu
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Płaty rybne pokroić na części, lekko posolić, popieprzyć. Panierować w mące, roztrzepanych jajach i bułce tartej. Usmażyć z obu stron.
  • Cebule pokroić i poddusić na oleju.
  • Zalewa. Składniki zalewy zagotować, dodać podduszoną cebulę i całość jeszcze gotować przez ok. 5 min. Przestudzić.
  • Na półmisku rybę ułożyć warstwowo na przemian z cebulą. Wierzch polać zalewą.