Ryba po królewsku wg siostry Anastazji

Ryba po królewsku wg siostry Anastazji

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ryba po królewsku, w cebuli, wg siostry Anastazji

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Ryba po królewsku wg siostry Anastazji jest doskonała z pieczywem, jako danie rybne na kolację albo jako samodzielna przekąska na świąteczny stół. Warto ją podać podczas rodzinnych uroczystości.

Składniki

  • 1 kg płatów rybnych

  • 1 kg cebuli

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 2-3 jaja

  • 4-5 łyżek bułki tartej

  • olej

  • pieprz

  • sól

  • Zalewa:

  • 2 szkl. wody

  • 1/2 szkl. octu

  • 1 płaska łyżka soli

  • 1 płaska łyżka cukru

  • 1 łyżka przecieru pomidorowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Płaty rybne pokroić na części, lekko posolić, popieprzyć. Panierować w mące, roztrzepanych jajach i bułce tartej. Usmażyć z obu stron.

  • Cebule pokroić i poddusić na oleju.

  • Zalewa. Składniki zalewy zagotować, dodać podduszoną cebulę i całość jeszcze gotować przez ok. 5 min. Przestudzić.

  • Na półmisku rybę ułożyć warstwowo na przemian z cebulą. Wierzch polać zalewą.

Ocena: 0