Biała kiełbasa z cydrem: przepis na pieczoną białą kiełbasę

Biała kiełbasa z cydrem: przepis na pieczoną białą kiełbasę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Biała kiełbasa upieczona z jabłkiem, cebulą i cydrem jest  aromatyczna i delikatna zarazem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Biała kiełbasa pieczona z cydrem to pomysł jak ją przyrządzić na obiad - gdy biała parzona już się ci znudziła. Dodatek jabłka, cebuli i cydru sprawia, że kiełbasa zyskuje na charakterze, smaku i aromacie. To danie niedrogie i  łatwe do przygotowania.

Składniki

  • 4 parzone białe kiełbasy

  • 1 soczyste kwaśne jabłko

  • 150 ml  cydru

  • 1 duża biała cebula

  • sól, pieprz i majeranek do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC.

  • Kiełbaski naciąć z obu stron - jak na grilla.

  • Z jabłka wydrążyć gniazdo nasienne, pokroić w plasterki. Podobnie pokroić cebulę.

  • Dno naczynia żaroodpornego lub blaszkę wysmarować tłuszczem. Wyłożyć dno naczynia jabłkiem i cebulą. Na wierz położyć kiełbasę. Polać połową cydru, posypać przyprawami.

  • Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut - w połowie pieczenia wlać resztę cydru.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAdrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek

Ocena: 5