Zachwycające kawałki kurczaka z patelni. Robotę robi panierka z kilku składników

kawałki kurczaka w panierce
Autor: Shutterstock Kawałki kurczaka z tej panierce podbiją każde podniebienie. Nie można im się oprzeć.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Każdy kto lubi kurczaka, będzie zachwycony tym przepisem. Soczyste kawałki pokryte chrupiącą panierką to pomysł na pełen smaku obiad. Ich przygotowanie jest bardzo łatwe, a składniki można kupić przez cały rok. Wystarczy przyrządzić kurczaka według tego przepisu raz, a na stałe zagości w domowym menu. Zobaczcie, jak prosto i szybko można zrobić kawałki kurczaka w doskonałej panierce.

Jak zrobić dobrą panierkę do kurczaka?

Aby przyrządzić soczyste kawałki kurczaka z patelni, mięso należy wcześniej zanurzyć w marynacie, która jednocześnie jest panierką. Wszystkie składniki, które potrzebne są, aby zrobić aromatyczną panierkę, są niedrogie i łatwo dostępne. Można je kupić przez cały rok, dlatego ten prosty przepis sprawdzi się bez względu na to, czy jest lato, czy zima.

Jakie więc składniki są potrzebne, aby zrobić soczyste kawałki kurczaka w panierce? Lista składników obejmuje takie produkty jak:

  • mąka ziemniaczana
  • jogurt grecki
  • żółtka jaj
  • czosnek
  • olej
  • przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie

Jak zrobić kawałki kurczaka w panierce?

Przepis na pyszne i aromatyczne kawałki kurczaka z patelni nie jest skomplikowany. To proste danie, które nie wymaga nadprzyrodzonych umiejętności czy długiego czasu. Bez problemu zrobią je nawet ci, który nie mają dużego doświadczenia w domowym gotowaniu.

Jak więc usmażyć obłędne małe kawałki kurczaka w chrupiącej panierce? Aby danie udało się już za pierwszym razem i oczarowało smakiem, należy postępować według tego sprawdzonego przepisu.

  • 1. krok – przygotowanie panierki
  • 2. krok – pokrojenie kurczaka i przełożenie go do panierki
  • 3. krok – usmażenie kawałków kurczaka na patelni

Chrupiące kawałki kurczaka w aromatycznej panierce można także upiec w piekarniku. Mięso układa się na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawia do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Czas pieczenia wynosi 20 minut.

Jak podawać kawałki kurczaka w panierce?

Miękkie i soczyste kawałki kurczaka z patelni to pomysł na obiad dla całej rodziny lub oryginalną przekąskę. Danie pysznie smakuje z dodatkiem frytek czy pieczonych ziemniaków. Dobrym dodatkiem jest klasyczna surówka coleslaw. Kawałki kurczaka w chrupiącej panierce pysznie smakują z różnymi sosami. Oprócz ketchupu i musztardy można podać inne sosy i dipy, które uświetnią to danie. Poniżej znajdziecie kilka prostych i szybkich przepisów na domowe sosy idealne do panierowanych kawałków kurczaka.

SKŁADNIKI

  • 800 g piersi kurczaka
  • 3 żółtka
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przelać jogurt grecki. Wlać olej i wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać żółtka i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi. Dokładnie wymieszać do połączenia składników.
  • Pierś kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do marynaty, tak aby każdy kawałek był nią pokryty. Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę lub całą noc.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kawałki kurczaka z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru. Usmażonego kurczaka przełożyć na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać na obiad lub jako przekąskę z ulubionym sosem.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
więcej