Sos koperkowy: przepis na sos do mięs i sałatek

Sos koperkowy: przepis na sos do mięs i sałatek
Autor: Shutterstock Pyszny sos koperkowy.
łatwy
15 min
4

Sos koperkowy na bazie śmietany i jogurtu greckiego to doskonały dodatek do sosów i dań mięsnych. Podajemy dobry przepis na pyszny sos z koperkiem.

Jeżeli sos koperkowy ma być użyty do dań na ciepło. Należy zdjąć posiłek  z ognia i chwilkę przestudzić przed dodaniem sosu, żeby się nie zważył.

SKŁADNIKI

  • 150 ml śmietany 30% 200 ml jogurtu typu greckiego pęczek koperku sok z 1/2 cytryny ząbek czosnku pieprz ziołowy skórka otarta z cytryny sól pół łyżeczki cukru.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać.
  • Śmietanę połączyć z jogurtem, sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • Do sosu dodać koper i wszystkie przyprawy. Wymieszać,
  • Wstawić do lodówki na 1h.