Sos koperkowy: przepis na sos do mięs i sałatek

2023-02-15
M. K.
Sos koperkowy: przepis na sos do mięs i sałatek
Autor: Shutterstock Pyszny sos koperkowy.
łatwy
15 min
4

Sos koperkowy na bazie śmietany i jogurtu greckiego to doskonały dodatek do sałatek i dań mięsnych. Robi się go błyskawicznie z kilku niedrogich produktów. Podajemy dobry przepis na pyszny sos z koperkiem.

Dlaczego warto zrobić sos koperkowy?

  • Przepis jest łatwy i sprawdzony.
  • To szybki przepis na pyszny i aromatyczny sos. Czas przygotowania to zaledwie 10 minut. Jogurt grecki trzeba wymieszać ze śmietaną, sokiem z cytryny i otartą skórką oraz czosnkiem. Całość doprawia się solą, aromatycznym ziołowym pieprzem oraz cukrem. Na koniec dodaje się posiekany koperek i dokładnie miesza.
  • Na liście składników znajdują się produkty, które można kupić w prawie każdym sklepie lub na bazarze bez względu na porę roku.
  • Gotowy sos warto wstawić do lodówki na godzinę, aby smaki się przegryzły.

Do czego podawać sos koperkowy?

Pyszny i aksamitny sos koperkowy to pomysł na ciekawy dodatek do wielu różnych dań. Pysznie smakuje z potrawami z mięsa. Dobrze komponuje się z drobiem, wołowiną i wieprzowiną. Sos można też wykorzystać do kolorowej sałatki lub podać z chrupiącymi świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki. Świetnie pasuje także do dań mięsnych i warzywnych pieczonych na grillu.

SKŁADNIKI

  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 150 ml śmietany 30%
  • 1 pęczek koperku
  • sok z 1/2 cytryny + otarta skórka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz ziołowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać.
  • Śmietanę wymieszać z jogurtem, sokiem z cytryny i otartą skórką oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • Do sosu dodać koperek i wsypać cukier. Doprawić solą i pieprzem ziołowym. Wymieszać.
  • Wstawić do lodówki godzinę.
Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw
M. K.