Sos koperkowy: przepis na sos do mięs i sałatek
2023-02-15
łatwy
15 min
4
Sos koperkowy na bazie śmietany i jogurtu greckiego to doskonały dodatek do sałatek i dań mięsnych. Robi się go błyskawicznie z kilku niedrogich produktów. Podajemy dobry przepis na pyszny sos z koperkiem.
Dlaczego warto zrobić sos koperkowy?
- Przepis jest łatwy i sprawdzony.
- To szybki przepis na pyszny i aromatyczny sos. Czas przygotowania to zaledwie 10 minut. Jogurt grecki trzeba wymieszać ze śmietaną, sokiem z cytryny i otartą skórką oraz czosnkiem. Całość doprawia się solą, aromatycznym ziołowym pieprzem oraz cukrem. Na koniec dodaje się posiekany koperek i dokładnie miesza.
- Na liście składników znajdują się produkty, które można kupić w prawie każdym sklepie lub na bazarze bez względu na porę roku.
- Gotowy sos warto wstawić do lodówki na godzinę, aby smaki się przegryzły.
Do czego podawać sos koperkowy?
Pyszny i aksamitny sos koperkowy to pomysł na ciekawy dodatek do wielu różnych dań. Pysznie smakuje z potrawami z mięsa. Dobrze komponuje się z drobiem, wołowiną i wieprzowiną. Sos można też wykorzystać do kolorowej sałatki lub podać z chrupiącymi świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki. Świetnie pasuje także do dań mięsnych i warzywnych pieczonych na grillu.
SKŁADNIKI
- 200 ml jogurtu greckiego
- 150 ml śmietany 30%
- 1 pęczek koperku
- sok z 1/2 cytryny + otarta skórka
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól, pieprz ziołowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać.
- Śmietanę wymieszać z jogurtem, sokiem z cytryny i otartą skórką oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Do sosu dodać koperek i wsypać cukier. Doprawić solą i pieprzem ziołowym. Wymieszać.
- Wstawić do lodówki godzinę.
Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw