Przepis na cydr: jak zrobić domowy cydr jabłkowy?

Przepis na cydr: jak zrobić domowy cydr jabłkowy?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Cydr przygotowuje się na bazie soku z jabłek

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Cydr to ostatnio jeden z najpopularniejszych napojów alkoholowych w Polsce. Warto zrobić go samodzielnie w domu. Podajemy przepis na domowy, orzeźwiający cydr.

Składniki

  • 15 kg jabłek
  • drożdże specjalistyczne
  • pożywka dla drożdży

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wcześniej umyte jabłka kroimy (bez obierania) i wyciskamy w sokowirówce. Powstały w ten sposób sok jabłkowy przelewamy do balonu, w którym robi się wino.

  • Do soku dodajemy drożdże i pożywkę dla nich. Pozostawiamy do fermentacji w temp. 20-24 stopni na ok. 2 tygodnie.

  • Później zlewamy trunek (czyli już po fermentacji) znad osadu i odstawiamy w chłodne miejsce na kolejne 2-3 tygodnie.

  • Kiedy minie ten czas, napój możemy poprzelewać do butelek, bo trunek jest już gotowy do picia.

Cydr to lekki napój alkoholowy zrobiony z jabłek i drożdży, a dokładnie z przefermentowanego soku jabłkowego. Cydr nie jest tym samym co wino z jabłek! Do produkcji wina dodajemy cukru, a do zrobienia cydru nie. Cydr będzie najlepszy, jeśli zrobisz go z jabłek słodkich i kwaśnych w proporcji 60:40 proc.