Weź papier ryżowy i zawiń w niego farsz. Azjatyckie pierożki na parze zachwycają smakiem
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Pierożki po brzegi wypełnione pysznym i aromatycznym farszem z mięsa mielonego to prosty i szybki przepis na obiad w azjatyckim stylu. Ich przygotowanie wcale nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Nie trzeba robić ciasta na pierogi. Zamiast niego wykorzystuje popularny w kuchni azjatyckiej produkt, który można kupić w polskich sklepach. Poznajcie łatwy przepis na pełne smaku pierożki na parze.
Z czego zrobić pierożki na parze?
Aby przyrządzić pyszne pierożki nadziane mięsnym farszem, potrzebnych jest tylko kilka produktów. Chociaż danie pochodzi z kuchni azjatyckiej, składniki są łatwo dostępne w naszych sklepach. Zaletą tego przepisu jest to, że do pierożków nie trzeba robić ciasta. Wykorzystuje się papier ryżowy. To popularny w Azji produkt, który zastępuje ciasto na pierogi.
Na liście składników, które niezbędne są do przyrządzenia wybornych małych pierogów, znalazły się tylko cztery produkty i cztery przyprawy, które świetnie podkręcają smak farszu. Aby przygotować pierożki na parze na obiad, potrzebne są takie produkty jak:
- papier ryżowy
- mięso mielone
- ryż
- sos sojowy
- przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, chili, imbir
Jak zrobić pierożki na parze?
Przepis na smakowite pierożki z papieru ryżowego wypełnione sycącym farszem nie jest skomplikowany. Dzięki temu, że nie trzeba wyrabiać ciasta, przygotowanie jest jeszcze łatwiejsze i o wiele szybsze. Danie jest gotowe w niewiele ponad 20 minut. Aż trudno uwierzyć, że w tak ekspresowym tempie można zrobić wyśmienite pierożki na parze.
Jak więc zrobić pierożki z papieru ryżowego? Przepis na ten przysmak kuchni azjatyckiej nie jest trudny i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Z tym przepisem pierożki na parze udadzą się na medal.
- 1. krok – przygotowanie farszu z mięsa mielonego, ryżu i przypraw
- 2. krok – namoczenie papieru ryżowego
- 3. krok – nałożenie farszu na papier ryżowy i uformowanie pierożków
- 4. krok – ugotowanie pierożków na parze
Jak długo gotować pierożki na parze?
Pełne smakowitego i aromatycznego farszu pierożki przyrządzone według tego przepisu gotuje się na parze. Dzięki temu danie zachowa więcej składników odżywczych, witamin i minerałów. Pyszne pierożki można ugotować w parowniku lub użyć specjalnej wkładki do garnka. Świetnie nada się także bambusowy parowar. W tym przepisie pierożki z papieru ryżowego gotuje się na parze przez 15 minut. Po tym czasie pierożki staną miękkie i pyszne. Warto podać je w towarzystwie azjatyckich sosów i chrupiącej surówki z kapusty.
SKŁADNIKI
- 10 arkuszy papieru ryżowego
- 400 g mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego
- 1 łyżka ryżu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka mielonego chili
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przełożyć mięso mielone mięso i wsypać suchy ryż. Wlać sos sojowy i doprawić solą, pieprzem, chilli i imbirem. Dokładnie wymieszać.
- Papier ryżowy zamoczyć w ciepłej wodzie, aż zmięknie.
- Na środek każdego arkusza wyłożyć porcję mięsnego farszu. Złożyć i zlepić brzegi.
- Gotować w parowarze przez 15 minut.
- Podawać na obiad lub jako imprezową przekąskę.