Weź papier ryżowy i zawiń w niego farsz. Azjatyckie pierożki na parze zachwycają smakiem

pierożki z papieru ryżowego na parze
Autor: Shutterstock Zamiast robić ciasto, wykorzystaj ten produkt. Pierożki z papieru ryżowego smakują doskonale.
łatwy
25 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Pierożki po brzegi wypełnione pysznym i aromatycznym farszem z mięsa mielonego to prosty i szybki przepis na obiad w azjatyckim stylu. Ich przygotowanie wcale nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Nie trzeba robić ciasta na pierogi. Zamiast niego wykorzystuje popularny w kuchni azjatyckiej produkt, który można kupić w polskich sklepach. Poznajcie łatwy przepis na pełne smaku pierożki na parze.

Z czego zrobić pierożki na parze?

Aby przyrządzić pyszne pierożki nadziane mięsnym farszem, potrzebnych jest tylko kilka produktów. Chociaż danie pochodzi z kuchni azjatyckiej, składniki są łatwo dostępne w naszych sklepach. Zaletą tego przepisu jest to, że do pierożków nie trzeba robić ciasta. Wykorzystuje się papier ryżowy. To popularny w Azji produkt, który zastępuje ciasto na pierogi.

Na liście składników, które niezbędne są do przyrządzenia wybornych małych pierogów, znalazły się tylko cztery produkty i cztery przyprawy, które świetnie podkręcają smak farszu. Aby przygotować pierożki na parze na obiad, potrzebne są takie produkty jak:

  • papier ryżowy
  • mięso mielone
  • ryż
  • sos sojowy
  • przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, chili, imbir

Jak zrobić pierożki na parze?

Przepis na smakowite pierożki z papieru ryżowego wypełnione sycącym farszem nie jest skomplikowany. Dzięki temu, że nie trzeba wyrabiać ciasta, przygotowanie jest jeszcze łatwiejsze i o wiele szybsze. Danie jest gotowe w niewiele ponad 20 minut. Aż trudno uwierzyć, że w tak ekspresowym tempie można zrobić wyśmienite pierożki na parze.

Jak więc zrobić pierożki z papieru ryżowego? Przepis na ten przysmak kuchni azjatyckiej nie jest trudny i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Z tym przepisem pierożki na parze udadzą się na medal.

  • 1. krok – przygotowanie farszu z mięsa mielonego, ryżu i przypraw
  • 2. krok – namoczenie papieru ryżowego
  • 3. krok – nałożenie farszu na papier ryżowy i uformowanie pierożków
  • 4. krok – ugotowanie pierożków na parze

Jak długo gotować pierożki na parze?

Pełne smakowitego i aromatycznego farszu pierożki przyrządzone według tego przepisu gotuje się na parze. Dzięki temu danie zachowa więcej składników odżywczych, witamin i minerałów. Pyszne pierożki można ugotować w parowniku lub użyć specjalnej wkładki do garnka. Świetnie nada się także bambusowy parowar. W tym przepisie pierożki z papieru ryżowego gotuje się na parze przez 15 minut. Po tym czasie pierożki staną miękkie i pyszne. Warto podać je w towarzystwie azjatyckich sosów i chrupiącej surówki z kapusty.

SKŁADNIKI

  • 10 arkuszy papieru ryżowego
  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego
  • 1 łyżka ryżu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka mielonego chili
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przełożyć mięso mielone mięso i wsypać suchy ryż. Wlać sos sojowy i doprawić solą, pieprzem, chilli i imbirem. Dokładnie wymieszać.
  • Papier ryżowy zamoczyć w ciepłej wodzie, aż zmięknie.
  • Na środek każdego arkusza wyłożyć porcję mięsnego farszu. Złożyć i zlepić brzegi.
  • Gotować w parowarze przez 15 minut.
  • Podawać na obiad lub jako imprezową przekąskę.
Kuchnia chińska - pyszna, zdrowa i tajemnicza. Poznaj sekrety kuchni chińskiej
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej