Biała kiełbasa smażona - sposób przygotowania [WIDEO]

Biała kiełbasa smażona - sposób przygotowania [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Białą kiełbasę można nie tylko gotować - doskonale smakuje również smażona

Biała kiełbasa to specjał cieszący się szczególną popularnością w czasie Wielkanocy. Białą kiełbasę można przygotowywać na wiele sposobów - jednym z prostszych jest smażenie. Biała kiełbasa smażona to propozycja na co dzień i od święta.

Biała kiełbasa smażona - zasady

Białą kiełbasę na wielkanocne śniadanie (i nie tylko) można usmażyć. Surową kiełbasę o klasycznej grubości warto przed smażeniem lekko  sparzyć – włożyć do wrzątku na ok. 10 minut. To sprawi, że kiełbasa po usmażeniu nie będzie w środku surowa - bez podgotowania smażenie musiałby trwać dłużej, co mogłoby się skończyć wysuszeniem kiełbasy lub pęknięciem skórki na patelni.

Cienkich białych kiełbasek nie trzeba parzyć - są na tyle nieduże, że nie grozi im to, że po smażeniu będą surowe w środku.

Pamiętaj, by białą kiełbasę smażyć w całości – nie radzimy nacinania jej, krojenia kiełbasek w plastry czy robienia z niej raczków. Dzięki temu kiełbasa zachowa smak i aromat, a także będzie bardziej soczysta. Nacinanie może sprawić, że biała kiełbasa stanie się wiórowata.

Kiełbasę wrzucamy na gorący tłuszcz – nie róbmy tego wtedy, gdy jest jeszcze chłodny. Po wstępnym zrumienieniu zmniejszamy płomień pod patelnią.

Ocena: 3,5