Kokosanka z kremem z serka mascarpone i czerwonymi porzeczkami
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Słodki smak kokosanki w połączeniu z kremem z serka mascarpone i kwaskowatymi porzeczkami to doskonały pomysł na pyszne ciasto. Podajemy sprawdzony przepis na deser z sezonowymi owocami.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska
Polecmy również:
Tarta z czerwonymi porzeczkami
Jogurtowe ciasto z porzeczkami i kruszonką
Drożdżowe muffinki czekoladowe z porzeczkami
SKŁADNIKI
- CIASTO:
- 3 jajka
- kostka masła
- 5-6 łyżek mleka
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki tortowej
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
- NADZIENIE:
- 400 ml śmietany kokosowej
- serek mascarpone
- 2 łyżki żelatyny
- 1/2 kg czerwonych porzeczek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia.
- Przesiewamy mąkę i dodajemy do niej wszystkie suche składniki na ciasto.
- Dodajemy masło, jajka i mleko, dokładnie mieszamy.
- Przelewamy masę na blachę wysmarowaną tłuszczem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Studzimy.
- Ubijamy śmietanę kokosową i dodajemy do niej rozpuszczoną żelatynę oraz serek mascarpone. Delikatnie rozprowadzamy masę po cieście.
- Całość obsypujemy czerwonymi porzeczkami.