Co to jest mascarpone i do czego się stosuje? Przepis na mus z mascarpone

Co to jest mascarpone i do czego się stosuje? Przepis na mus z mascarpone

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Ser mascarpone to nieodzowny składnik włoskiego tiramisu

Ser mascarpone jest podstawowym składnikiem włoskiego deseru tiramisu. Ma delikatny, słodki smak i konsystencję śmietany. Jest idealny do wszelkich deserów, ale równie dobrze sprawdza się w kompozycji z makaronami, a nawet mięsem. Sprawdź, co jeszcze warto wiedzieć o mascarpone.

Mascarpone to rodzaj sera produkowanego z czystej śmietanki, stąd jego delikatny smak. Pochodzi z północnych Włoch, prosto z Lombardii. Od innych serów odróżnia go to, że wytwarzany jest właśnie ze śmietanki, a nie z krowiego mleka. Przez to jest o wiele tłustszy - nawet 80-procentowy.

Mascarpone ma słodki, śmietankowy smak, dlatego świetnie nadaje się do deserów. Można go również stosować zamiast śmietany do sosów. Serek prosto z pudełka możemy dodawać do różnych kremów - tortów, rurek czy lodów. Nadaje się również do zapiekania.

Przepis na mus z mascarpone

  • 10 dag mascarpone

  • 50 ml mleka

  • 5 dag cukru pudru

  • 4 żółtka + jedno całe jajko

  • 450 ml śmietany kremówki

  • 1 laska wanilii

  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub tabliczka czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

Żółtka, cukier, jajko i serek ubijamy mikserem.

Do garnuszka wlewamy mleko, śmietankę, dorzucamy wanilię i kawę lub startą czekoladę.

Zagotowujemy, a potem gotujemy jeszcze przez około 3 minuty na mniejszym ogniu, aż całość się wymiesza.

Tuż przed zagotowaniem dodajemy ubitą masę i dokładnie mieszamy. Całość przelewamy przez sitko.

Ponownie podgrzewamy i ubijamy mikserem do czasu, aż zgęstnieje.

Krem przelewamy do wysokich szklanek i wstawiamy do lodówki. Podajemy schłodzony z listkiem mięty. 

Artykuły z tej kategorii