Tarta z czerwonymi porzeczkami - przepis na letni deser

Tarta z czerwonymi porzeczkami - przepis na letni deser

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Czerwone porzeczki są bogate w witaminy, a w smaku idealnie łączą słodki smak z kwaskowym

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Masz ochotę na coś słodkiego? Zrób tartę z czerwonymi porzeczkami i bezową pianką. To idealny deser na lato w oparciu o świeże owoce sezonowe.

Składniki

  • ciasto: 100 g mąki, 50 g mielonych migdałów, 75 g masła, 2 łyżki drobnego cukru, 2 łyżki mleka

  • nadzienie: 275 g czerwonej porzeczki, 3 białka, 175 g drobnego cukru, 75 g mielonych migdałów

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przesiej mąkę do miski. Wmieszaj 50 g mielonych migdałów. Pokrój w kostkę masło, dodaj do mąki. Rozetrzyj czubkami palców na grudki przypominające konsystencją okruchy.

  • Drewnianą łyżką wmieszaj 2 łyżki cukru. Wymieszaj z mlekiem i zagnieć gładkie ciasto. Przykryj folią spożywczą i chłódź 30 minut.

  • Nagrzej piekarnik do temperatury 190°C. Przygotuj nadzienie: włóż porzeczki do durszlaka i opłucz w zimnej wodzie. Oderwij od łodyżek i osącz na chłonnym ręczniku papierowym. Odłóż na bok.

  • Rozwałkuj ciasto na oprószonym mąką blacie i wyłóż nim formę na tartę o średnicy 20 cm (najlepiej ze zdejmowanym dnem). Nakłuj widelcem, wyłóż papierem do pieczenia i wysyp grochem ceramicznym (można też użyć zwykłego grochu lub fasoli), tak by ciasto przypiekło się równo. Piecz 10 minut.

  • Usuń papier i groch. Piecz kolejne 10 minut w temperaturze 180°C.

  • Przygotuj nadzienie: w czystej, suchej misce ubij białka na sztywną pianę. Stopniowo uzupełniaj cukrem. Dodaj czerwone porzeczki, a następnie mielone migdały.

  • Nałóż do formy i wyrównaj wierzch. Piecz 25 minut, aż wierzch będzie rumiany, a beza stężeje. Przed podaniem wyjmij tartę z formy.