Bezglutenowy piernik na Wigilię - sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
80 min
4
Bezglutenowy piernik na Wigilię to idealne ciasto dla chorych na celiakię lub wszystkich tych, którzy są na diecie bezglutenowej. Oto nasz sprawdzony przepis na świąteczne ciasto bez glutenu.
Polecamy również przepis na: Piernikowe brownie z czerwonej fasoli (przepis wegański), Lukrowane pierniki z otrębami owsianymi, Szybki piernik na ostatnią chwilę
SKŁADNIKI
- 350 g mąki bezglutenowej
- 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonych goździków
- szczypta świeżo mielonej gałki muszkatołowej
- 100 g cukru pudru
- 100 g jasnego cukru brązowego
- 4 łyżki miodu
- 6 łyżki syropu klonowego
- 112 g masła w temperaturze pokojowej
- 1 duże jajko
- 1 szklanka ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wymieszaj wszystkie suche składniki z miodem, syropem klonowym, jajkiem i masłem.
- Utrzyj ciasto i wlej do niego wodę, by powstała gęsta masa.
- Dodaj oliwę.
- Ciasto piecz około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
- Ozdób pierniczki domowym lukrem, lub za pomocą gotowych dekoracji. Jak dekorować pierniczki?