Piernikowe brownie z czerwonej fasoli: przepis

2021-03-29
Piernikowe brownie z czerwonej fasoli: przepis
Autor: pixabay.com Pyszne ciasto bez dodatku mąki.
łatwy
15 min
4

Ciasto z czerwonej fasoli. Fasolowiec? Nie, szczególny rodzaj brownie, który posmakuje wszystkim miłośnikom czekolady. Podajemy przepis Marii Banach na piernikowe brownie z czerwonej fasoli. Sprawdź, jak je przygotować.

SKŁADNIKI

  • 240 g czerwonej konserwowej fasoli
  • 45 g czekolady
  • garść czekoladowych groszków
  • 2 łyżki kakao
  • 80 g cukru
  • 30 ml oleju
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czekoladę siekamy i umieszczamy w malakserze, dodajemy przepłukaną fasole i olej. Miksujemy na gładką masę.
  • Do uzyskanej masy dodajemy wszystkie składniki z wyjątkiem czekoladowych groszków i masła. Miksujemy do czasu połączenia się wszystkich składników.
  • Masłem smarujemy wnętrze formy i przelewamy do niej masę.
  • Wierzch ciasta posypujemy groszkami czekoladowymi.
  • Pieczemy 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Przed podaniem ciasto chłodzimy.