Boczniaki: czy są zdrowe? Właściwości lecznicze boczniaków
Boczniaki to nietypowe grzyby. W przeciwieństwie do leśnych, które są raczej pozbawione wartości odżywczych, boczniaki uważane są za grzyby o właściwościach leczniczych. Są w nich związki, które obniżają poziom cukru i cholesterolu, a nawet niszczą komórki nowotworowe. Jakie jeszcze właściwości mają boczniaki i jak je przyrządzić?
Spis treści
Jak wyglądają boczniaki?
Boczniaki mają kapelusze w kształcie muszli, koloru od popielatego do ciemnoszarego. Trzon tych grzybów wyrasta asymetrycznie, z boku. Rosną też nietypowo, bo na pniach drzew liściastych. Tworzą grupy, układając się dachówkowato.
Gdzie rosną boczniaki? Można je spotkać nie tylko w lasach, ale też w parkach i ogrodach. Występują od listopada nawet do lutego, jeśli zima jest łagodna. W sklepach sprzedawane są boczniaki hodowlane.
Wartości odżywcze boczniaków
Boczniaki zawierają białko przyswajalne w 70 proc. oraz sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są źródłem witamin z grupy B, witaminy C, a także wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, selenu, sodu i cynku.
Dzięki niezwykłym zaletom odżywczym i korzystnemu działaniu na organizm grzyby te zaliczane są do grzybów leczniczych. Jadane regularnie obniżają stężenie cholesterolu i poziom cukru, poprawią stan naczyń krwionośnych. Boczniaki zawierają ergotioneinę. To przeciwutleniacz, który chroni komórki przed uszkodzeniami i starzeniem się. Boczniaki nie tracą tego składnika nawet podczas gotowania.
Naukowcy japońscy wykazali, że ekstrakt z boczniaka zawierający aktywny pleuran może powodować zmniejszanie guzów nowotworowych. Badacze słowaccy wyizolowali z grzybów beta-glukan, czyli związek poprawiający odporność organizmu i zwalczający niektóre nowotwory.
Jak przyrządzać boczniaki?
Boczniaki są kruche i łamliwe, dlatego trzeba je ostrożnie myć (ale jak najszybciej, bo nasiąkną wodą). Jeśli potrzebne są kapelusze w całości, najlepiej kupić zapakowane w koszyku lub na tacce. Najsmaczniejsze są niezbyt duże kapelusze, ponieważ te największe są łykowate. Po ugotowaniu można je wykorzystać do sałatki, zupy, jako farsz do naleśników lub pierogów, dodać do omletu. Boczniaki można zamrażać, suszyć i marynować.
Przepisy na boczniaki
Poniżej znajdziecie proste i sprawdzone przepisy na pyszne potrawy, w których boczniaki grają główną rolę. Warto z nich skorzystać, ponieważ dania z tymi smacznymi grzybami są znakomite.
- Boczniaki z cukinią i pomidorami - pyszne wege danie dla każdego
- Obłędne szarpane boczniaki, które smakują jak wołowina. Idealne do vege burgera!
- Pieczone boczniaki panierowane - cudowna przekąska lub danie obiadowe
- Grillowane boczniaki w winnej marynacie - zakochasz się w ich smaku!
- Aromatyczne boczniaki smażone i marynowane w czosnku
- Sekretny przepis na najlepsze boczniaki smażone w cieście naleśnikowym
Zobacz galerię i zobacz, jakie jeszcze pyszności można przyrządzić z boczniaków i innych grzybów.