Barszcz czerwony czysty: potrawy wigilijne

Barszcz czerwony czysty: potrawy wigilijne

Autor Zdjęcia: materiały prasowe Villeroy & Boch

Barszcz czerwony czysty podawany jest w Wigilię z dodatkiem pasztecików, uszek lub gotowanej na sypko fasoli.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Nie musisz mieć mnóstwa czasu, by przygotować pyszną kolację wigilijną. Większość dań wigilijnych jest łatwa, a te trudniejsze, pracochłonne potrawy wigilijne, zrób wcześniej albo kup półprodukty. Łatwy przepis na barszcz wigilijny.

Składniki

  • 5 suszonych grzybów
  • pęczek włoszczyzny, 1½ kg buraków
  • sól, pieprz, ziele angielskie
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • Koncentrat buraczany: 1 kg buraków, 2 ząbki czosnku
  • skórka z chleba razowego (najlepiej pieczonego na zakwasie)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wykonanie koncentratu buraczanego: zagotować 2 l wody. Przestudzić ją i dodać przetarty przez praskę czosnek.

  • Umyte i obrane buraki pokroić na plastry lub cząstki i włożyć razem ze skórką razowca do wyparzonego wcześniej kamiennego garnka (lub słoja).

  • Zalać je przygotowaną wcześniej wodą, przykryć garnek (słój) czystą lnianą ściereczką i zostawić na pięć dni w temperaturze pokojowej.

  • Odcedzić i dodać w proporcji, jaka nam odpowiada smakowo, do barszczu.

  • Wykonanie barszczu: grzyby moczyć ok. godziny, ugotować je i wyjąć z garnka.

  • Na tym samym wywarze ugotować włoszczyznę. Kiedy ostygnie - wyjąć ją.

  • W drugim garnku ugotować pokrojone w ćwiartki buraki, dodać odrobinę soli, ziele angielskie, czosnek, sok z cytryny. Odcedzić, połączyć oba wywary, wlać do nich koncentrat buraczany, przyprawić solą, pieprzem i zagotować.

  • Do barszczu podawać uszka z farszem grzybowym.