Ziemniaczane kotlety nadziewane grzybami: przepis bez glutenu i jajek

2021-03-29
ziemniaczane kotlety nadziewane grzybami
Autor: Shutterstock Ziemniaczane kotlety nadziewane duszonymi pieczarkami
łatwy
30 min
4

Ziemniaczane kotlety nadziewane grzybami to przepis bez glutenu i jajek. Idealna propozycja dla osób nie tolerujących glutenu i uczulonych na jajka. Ale również dla wegan, którzy unikają jedzenia produktów odzwierzęcych. Zapraszamy do wypróbowania genialnego przepisu na pyszne kotlety ziemniaczane z grzybowym nadzieniem! 

Smażyć, czy piec?

Kotlety ziemniaczane po usmażeniu są chrupiące z wierzchu i pulchne w środku. Upieczone są bardziej chrupiące i zwarte. Pieczone kotlety można zabrać ze sobą, wychodząc z domu. To idealne drugie śniadanie lub lunch. 

Kochamy ziemniaki!

Nie ukrywamy, że cała redakcja Beszamel.pl to zagorzałe kartoflary. Uwielbiamy ziemniaczane dania. Ziemniaki są zdrowe, odżywcze i nie jeden raz uratowały świat przed głodem.

Zapraszamy do lektury artykułu: Ziemniak - historia, wartości odżywcze, właściwości i zastosowanie kulinarne

Zachęcamy was do wypróbowania naszych przepisów z masą ziemniaczaną  w roli głównej:

Ziemniaczane kotlety nadziewane mięsem mielonym

Ziemniaczane kotlety nadziewane szynką i zielonym groszkiem

Kotlety ziemniaczano-serowe z kukurydzą

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 1 kg ziemniaków
  • 80 g mąki ryżowej
  • 40 g skrobi ziemniaczanej, krochmalu
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa (do smaku)
  • Nadzienie:
  • 250 g pokrojonych pieczarek
  • 1/2 cukinii pokrojonej w kostkę
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • sól i pieprz (do smaku)
  • Przyprawy: 1 łyżeczka tymianku suszonego, 1/2 łyżeczki kminku, 1/4 łyżeczki płatków chili
  • Dodatkowe składniki:
  • olej do smażenia
  • wegański parmezan do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasto: Ziemniaki obrać, pokroić i gotować w osolonej wodzie przez około 20 minut. Odcedzić.
  • Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, następnie utłuc za pomocą tłuczka do ziemniaków. Nie miksować w malakserze, bo ziemniaki zaczną "płynąć".
  • Pozostawić ziemniaki do ostygnięcia (w tym czasie możesz przygotować nadzienie), następnie dodać mąkę i skrobię ziemniaczaną i wszystko dobrze wymieszać.
  • Nadzienie: Pokroić warzywa na małe kawałki, podsmażyć cebulę z czosnkiem na patelni z odrobiną oleju przez około 3-4 minuty, dodać grzyby i cukinię. Smażyć wszystko przez kilka minut, doprawić solą, pieprzem i przyprawami.
  • Z ciasta uformować około 8 dużych kulek (około 120 g każda), zrobić dołek na środku i dodać około 1 1/2 łyżki nadzienia (w razie potrzeby dodać wegański parmezan). Zalepić i lekko spłaszczyć, aby wyglądały jak grube placki.
  • Podgrzać 2 łyżki oleju na patelni i smażyć placki ziemniaczane na średnim ogniu do zrumienienia z obu stron. Lub upiec w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 20 minut.
  • Podawać z jogurtem, jogurtem wegańskim lub sosem czosnkowym.