Ziemniaczane kotlety nadziewane grzybami: przepis bez glutenu i jajek

Ziemniaczane kotlety nadziewane grzybami: przepis bez glutenu i jajek

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ziemniaczane kotlety nadziewane duszonymi pieczarkami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ziemniaczane kotlety nadziewane grzybami to przepis bez glutenu i jajek. Idealna propozycja dla osób nie tolerujących glutenu i uczulonych na jajka. Ale również dla wegan, którzy unikają jedzenia produktów odzwierzęcych. Zapraszamy do wypróbowania genialnego przepisu na pyszne kotlety ziemniaczane z grzybowym nadzieniem! 

Składniki

  • Ciasto:

  • 1 kg ziemniaków

  • 80 g mąki ryżowej

  • 40 g skrobi ziemniaczanej, krochmalu

  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa (do smaku)

  • Nadzienie:

  • 250 g pokrojonych pieczarek

  • 1/2 cukinii pokrojonej w kostkę

  • 1 cebula, posiekana

  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane

  • sól i pieprz (do smaku)

  • Przyprawy: 1 łyżeczka tymianku suszonego, 1/2 łyżeczki kminku, 1/4 łyżeczki płatków chili

  • Dodatkowe składniki:

  • olej do smażenia

  • wegański parmezan do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ciasto: Ziemniaki obrać, pokroić i gotować w osolonej wodzie przez około 20 minut. Odcedzić.

  • Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, następnie utłuc za pomocą tłuczka do ziemniaków. Nie miksować w malakserze, bo ziemniaki zaczną "płynąć".

  • Pozostawić ziemniaki do ostygnięcia (w tym czasie możesz przygotować nadzienie), następnie dodać mąkę i skrobię ziemniaczaną i wszystko dobrze wymieszać.

  • Nadzienie: Pokroić warzywa na małe kawałki, podsmażyć cebulę z czosnkiem na patelni z odrobiną oleju przez około 3-4 minuty, dodać grzyby i cukinię. Smażyć wszystko przez kilka minut, doprawić solą, pieprzem i przyprawami.

  • Z ciasta uformować około 8 dużych kulek (około 120 g każda), zrobić dołek na środku i dodać około 1 1/2 łyżki nadzienia (w razie potrzeby dodać wegański parmezan). Zalepić i lekko spłaszczyć, aby wyglądały jak grube placki.

  • Podgrzać 2 łyżki oleju na patelni i smażyć placki ziemniaczane na średnim ogniu do zrumienienia z obu stron. Lub upiec w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 20 minut.

  • Podawać z jogurtem, jogurtem wegańskim lub sosem czosnkowym.

Smażyć, czy piec?

Kotlety ziemniaczane po usmażeniu są chrupiące z wierzchu i pulchne w środku. Upieczone są bardziej chrupiące i zwarte. Pieczone kotlety można zabrać ze sobą, wychodząc z domu. To idealne drugie śniadanie lub lunch. 

Kochamy ziemniaki!

Nie ukrywamy, że cała redakcja Beszamel.pl to zagorzałe kartoflary. Uwielbiamy ziemniaczane dania. Ziemniaki są zdrowe, odżywcze i nie jeden raz uratowały świat przed głodem.

Zapraszamy do lektury artykułu: Ziemniak - historia, wartości odżywcze, właściwości i zastosowanie kulinarne

Zachęcamy was do wypróbowania naszych przepisów z masą ziemniaczaną  w roli głównej:

Ziemniaczane kotlety nadziewane mięsem mielonym

Ziemniaczane kotlety nadziewane szynką i zielonym groszkiem

Kotlety ziemniaczano-serowe z kukurydzą

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4