Kotlety ziemniaczano-serowe z kukurydzą

2021-03-29
Kotlety ziemniaczano-serowe z kukurydzą
Autor: Shutterstock Kotleciki z masy ziemniaczanej z żółtym serem i ziarnami słodkiej kukurydzy to pyszne danie bezmięsne. 
łatwy
20 min
4

Kotlety z tłuczonych ziemniaków z dodatkiem sera i kukurydzy to świetne danie bezmięsne. Aby było pełnowartościowe  można je podać z dodatkami proteinowymi: sałatką z jajkami. Ziemniaczane kotlety polecamy także mięsożercom, można je podać do gulaszu, zamiast zwykłych placków ziemniaczanych. 

Polecamy do  nich grzyby w białym sosie winnym, gulasz drobiowy z grzybami lub gulasz z żołądków drobiowych

 

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka tłuczonych ziemniaków z poprzedniego dnia
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 łyżki posiekanych cebulek szczypioru lubelskiego
  • 4 czubate łyżki tartego sera typu cheddar lub innego o wyrazistym smaku
  • 1 duże jajko, rozkłócone
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie składniki wymieszać w misce.
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz.
  • Łyżką umoczoną w oleju nabierać masę i kłaść na patelni, formując placuszki.
  • Smażyć na średnim ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony albo do zrumienienia.
  • Gotowe kotleciki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  • Podawać z meksykańskim sosem pomidorowym i sałatką z kalafiora i jajek.