Jak zrobić wegański parmezan: wystarczy 1 minuta i 3 składniki

Jak zrobić wegański parmezan: wystarczy 1 minuta i 3 składniki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Doskonały dodatek do wegańskich potraw

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ten wegański parmezan jest bardzo łatwym 1-minutowym przepisem. Potrzebujesz tylko trzech prostych składników: orzechów nerkowca, czosnku i drożdży w płatkach. Jest bezglutenowy i w smaku do złudzenia przypomina prawdziwy parmezan. Jest wszechstronnym dodatkiem - do makaronów, zapiekanek, pizzy i sałatek. Najlepszy wegański parmezan, jaki kiedykolwiek jedliście. 

Składniki

  • 1 szklanka nerkowców

  • 2 łyżki czosnku w proszku

  • 1/4 szklanki drożdży odżywczych

  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Za pomocą blendera wyposażonego w noże lub robota kuchennego zmiksuj wszystkie składniki: orzechy nerkowca, mielony czosnek, drożdże w płatkach.

  • Mieszaninę dopraw solą.

  • Miksuj tak długo, aż otrzymasz okruchy, przypominające starty parmezan. 

  • Przechowuj wegański parmezan w szczelnym pojemniku z pokrywką, najlepiej  w lodówce, przez tydzień.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5