Łopatka pieczona w musztardzie: łatwy przepis na wielkanocny obiad
Ziemniaczane kotlety nadziewane mięsem mielonym: łatwe i pyszne danie rodzinne

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Oszczędne kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem mielonym
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Ziemniaczane kotlety nadziewane mięsem to łatwe i pyszne danie rodzinne. Takie kotlety można smażyć lub piec. Z nadzieniem można dowolnie eksperymentować. Zmieniać składniki i przyprawy.
Składniki
700 g ziemniaków
50 g masła
50 ml mleka
350 g mięsa mielonego wieprzowego lub indyczego
2 jajka
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól i pieprz czarny do smaku
olej do smażenia
tarta bułka do panierowania
Przygotowanie krok po kroku:
Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku, odlać i utłuc lub przetrzeć na purre. Wymieszać z 1 jajkiem, masłem i mlekiem.
Do mięsa mielonego dodać sól, pieprz oraz zmiksowaną na puree cebulę, zmiażdżony czosnek i 1 jajko. Wymieszać.
Nabierać po 2 łyżeczki mięsa i formować kulki.
Następnie nabierać po 2 łyżki masy ziemniaczanej, formować placuszek, na środku którego położyć kulkę mięsa i zawinąć brzegi, formując owalny lub okrągły kotlet.
Kotlety panierować i smażyć na gorącym tłuszczu LUB piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez 30-35 minut.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska