Ziemniaczane kotlety nadziewane mięsem mielonym: łatwe i pyszne danie rodzinne

Ziemniaczane kotlety nadziewane mięsem mielonym: łatwe i pyszne danie rodzinne

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Oszczędne kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem mielonym

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ziemniaczane kotlety nadziewane mięsem to łatwe i pyszne danie rodzinne. Takie kotlety można smażyć lub piec. Z nadzieniem można dowolnie eksperymentować. Zmieniać składniki i przyprawy. 

Składniki

  • 700 g ziemniaków

  • 50 g masła

  • 50 ml mleka

  • 350 g mięsa mielonego wieprzowego lub indyczego

  • 2 jajka

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • sól i pieprz czarny do smaku

  • olej do smażenia

  • tarta bułka do panierowania

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku, odlać i utłuc lub przetrzeć na purre. Wymieszać z 1 jajkiem, masłem i mlekiem.

  • Do mięsa mielonego dodać sól, pieprz oraz zmiksowaną na puree cebulę, zmiażdżony czosnek i 1 jajko. Wymieszać.

  • Nabierać po 2 łyżeczki mięsa i formować kulki.

  • Następnie nabierać po 2 łyżki masy ziemniaczanej, formować placuszek, na środku którego położyć kulkę mięsa i zawinąć brzegi, formując owalny lub okrągły kotlet.

  • Kotlety panierować i smażyć na gorącym tłuszczu LUB piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez 30-35 minut.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,2