Szczawiowa z przecieru: zupa gotowa w 15 minut

Szczawiowa z przecieru: zupa gotowa w 15 minut

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zupa szczawiowa z gotowego przecieru z gotowanym jajkiem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Szczawiowa z przecieru to zupa gotowa w 15 minut! Przetwory z warzyw bardzo ułatwiają życie. I często nas ratują przed katastrofą kulinarną. Wielbicielom szczawiowej nie trzeba tłumaczyć, jak smaczna jest to zupa. Innym wyjaśniam: kwaśna, wyrazista, pyszna! 

Składniki

  • 1 słoik (350 g) przecieru ze szczawiu, zobacz także Szczaw solony na zimę do słoików

  • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżka oliwy

  • 4 łyżki śmietany 18%

  • 1 łyżka mąki

  • 4 jajka 

  • sól, cukier, pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zagotować wodę, włożyć do niej surowe jajka i gotować 7 minut. 

  • W czasie, gdy jajka się gotują, w garnku z grubym dnem rozgrzać 1 łyżkę oliwy.

  • Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i smażyć go 30 sekund.

  • Wlać bulion oraz przecier ze szczawiu. Doprowadzić do wrzenia.

  • Śmietanę wymieszać z mąką. Dodać do niej pół chochelki gorącej zupy i wymieszać. Mieszaninę śmietany wlać do zupy. Zamieszać i zagotować.

  • Zupę przyprawić szczyptą cukru i pieprzu. Spróbować i ewentualnie posolić. 

  • Jajka obrać, przekroić na pół.

  • Zupę podawać z połówkami jajek. 

Ocena: 5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).