Krem z buraków z mlekiem kokosowym
Szczawiowa z przecieru: zupa gotowa w 15 minut

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Zupa szczawiowa z gotowego przecieru z gotowanym jajkiem
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 15 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Szczawiowa z przecieru to zupa gotowa w 15 minut! Przetwory z warzyw bardzo ułatwiają życie. I często nas ratują przed katastrofą kulinarną. Wielbicielom szczawiowej nie trzeba tłumaczyć, jak smaczna jest to zupa. Innym wyjaśniam: kwaśna, wyrazista, pyszna!
Składniki
1 słoik (350 g) przecieru ze szczawiu, zobacz także Szczaw solony na zimę do słoików
1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
4 łyżki śmietany 18%
1 łyżka mąki
4 jajka
sól, cukier, pieprz do smaku
Przygotowanie krok po kroku:
Zagotować wodę, włożyć do niej surowe jajka i gotować 7 minut.
W czasie, gdy jajka się gotują, w garnku z grubym dnem rozgrzać 1 łyżkę oliwy.
Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i smażyć go 30 sekund.
Wlać bulion oraz przecier ze szczawiu. Doprowadzić do wrzenia.
Śmietanę wymieszać z mąką. Dodać do niej pół chochelki gorącej zupy i wymieszać. Mieszaninę śmietany wlać do zupy. Zamieszać i zagotować.
Zupę przyprawić szczyptą cukru i pieprzu. Spróbować i ewentualnie posolić.
Jajka obrać, przekroić na pół.
Zupę podawać z połówkami jajek.
Więcej przepisów ze szczawiem
Kwaśny szczaw doda smaku wielu potrawom. Specjalnie dla Was wybrałam kilka sprawdzonych przepisów z zasobów Beszamel.pl:
Kremowa szczawiowa na serkach topionych
Szczawiowa z zielonym groszkiem i pierożkami tortellini: sprytny przepis na pyszną zupę
Schab nadziewany szczawiem i boczkiem: łatwy przepis na efektowny obiad
Wiosenna sałatka z krwistym szczawiem - energetyzująca i niedroga