Szczawiowa z przecieru: zupa gotowa w 15 minut

Szczawiowa z przecieru: zupa gotowa w 15 minut
Autor: Shutterstock Zupa szczawiowa z gotowego przecieru z gotowanym jajkiem
łatwy
15 min
4

Szczawiowa z przecieru to zupa gotowa w 15 minut! Przetwory z warzyw bardzo ułatwiają życie. I często nas ratują przed katastrofą kulinarną. Wielbicielom szczawiowej nie trzeba tłumaczyć, jak smaczna jest to zupa. Innym wyjaśniam: kwaśna, wyrazista, pyszna! 

SKŁADNIKI

  • 1 słoik (350 g) przecieru ze szczawiu, zobacz także Szczaw solony na zimę do słoików
  • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki
  • 4 jajka 
  • sól, cukier, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zagotować wodę, włożyć do niej surowe jajka i gotować 7 minut. 
  • W czasie, gdy jajka się gotują, w garnku z grubym dnem rozgrzać 1 łyżkę oliwy.
  • Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i smażyć go 30 sekund.
  • Wlać bulion oraz przecier ze szczawiu. Doprowadzić do wrzenia.
  • Śmietanę wymieszać z mąką. Dodać do niej pół chochelki gorącej zupy i wymieszać. Mieszaninę śmietany wlać do zupy. Zamieszać i zagotować.
  • Zupę przyprawić szczyptą cukru i pieprzu. Spróbować i ewentualnie posolić. 
  • Jajka obrać, przekroić na pół.
  • Zupę podawać z połówkami jajek. 
Szczaw i krwisty szczaw - jakie mają właściwości?

Więcej przepisów ze szczawiem

Kwaśny szczaw doda smaku wielu potrawom. Specjalnie dla Was wybrałam kilka sprawdzonych przepisów z zasobów Beszamel.pl:

Kremowa szczawiowa na serkach topionych

Szczawiowa z zielonym groszkiem i pierożkami tortellini: sprytny przepis na pyszną zupę

Schab nadziewany szczawiem i boczkiem: łatwy przepis na efektowny obiad

Wiosenna sałatka z krwistym szczawiem - energetyzująca i niedroga

Sałatka z kalarepki i jabłek ze świeżym szczawiem

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej