Wiosenna sałatka z krwistym szczawiem - energetyzująca i niedroga

Wiosenna sałatka z krwistym szczawiem - energetyzująca i niedroga

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sałatka z krwistego szczawiu z dodatkiem polnych, zdrowych  roślin

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Krwisty szczaw to odmiana uprawna znanego nam szczawiu, który rzadko zapraszamy do naszych ogrodów, zazwyczaj traktujemy jak jadalny chwast i  zrywamy go na łąkach. Krwisty szczaw jest bardzo dekoracyjny dzięki czerwonemu żyłkowaniu, mniej  kwaśny i delikatniejszy w smaku niż tradycyjny szczaw. Lepiej nadaje się do użycia na surowo - w sałatkach, doskonale smakuje w towarzystwie innych jadalnych roślin z łąk - jak w proponowanym przez nas przepisie.

Składniki

  • pęczek (lub doniczka) krwistego szczawiu

  • pęczek rzodkiewki

  • pęczek liści mniszka

  • kilka młodych pokrzyw

  • pół pęczka szczypiorku lub natki

  • SOS:

  • 3-4 łyżki oliwy lub oleju

  • 1 łyżka sosu z cytryny

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zieleninę opłukać i wysuszyć w wirówce do sałaty, porwać na mniejsze kawałki.

  • Wymieszać, dodać rzodkiewki pokrojone w plasterki oraz posiekaną natkę lub szczypiorek

  • Wymieszać składniki sosu, polać składniki sałatki i natychmiast podawać.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5