Najlepszy sernik o smaku snickersa - przepis na sernik z karmelem i orzechami
Wiosenna sałatka z krwistym szczawiem - energetyzująca i niedroga

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Sałatka z krwistego szczawiu z dodatkiem polnych, zdrowych roślin
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Krwisty szczaw to odmiana uprawna znanego nam szczawiu, który rzadko zapraszamy do naszych ogrodów, zazwyczaj traktujemy jak jadalny chwast i zrywamy go na łąkach. Krwisty szczaw jest bardzo dekoracyjny dzięki czerwonemu żyłkowaniu, mniej kwaśny i delikatniejszy w smaku niż tradycyjny szczaw. Lepiej nadaje się do użycia na surowo - w sałatkach, doskonale smakuje w towarzystwie innych jadalnych roślin z łąk - jak w proponowanym przez nas przepisie.
Składniki
pęczek (lub doniczka) krwistego szczawiu
pęczek rzodkiewki
pęczek liści mniszka
kilka młodych pokrzyw
pół pęczka szczypiorku lub natki
SOS:
3-4 łyżki oliwy lub oleju
1 łyżka sosu z cytryny
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie krok po kroku:
Zieleninę opłukać i wysuszyć w wirówce do sałaty, porwać na mniejsze kawałki.
Wymieszać, dodać rzodkiewki pokrojone w plasterki oraz posiekaną natkę lub szczypiorek
Wymieszać składniki sosu, polać składniki sałatki i natychmiast podawać.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska