Sałatka z kalarepki i jabłek ze świeżym szczawiem

Sałatka z kalarepki i jabłek ze świeżym szczawiem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Do sałatki warto dodać nie tylko bulwy, kalarepki, ale także liście.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ta sałatka jest rześka jak wiosenny poranek. Lekko ostra kalarepka, słodkie jabłka i kwaśny szczaw tworzą niebanalne połączenie smakowe i prawdziwa bombę witaminową.

Składniki

  • 3 kalarepki razem z liśćmi

  • 2 jabłka

  • 1 garść szczawiu

  • 2 łyżki majonezu

  • 1 małe opakowanie śmietany 18%

  • 1 łyżeczka octu winnego

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kalarepki i jabłka umyć ale nie obierać, pokroić w słupki lub kostkę.

  • Liście kalarepki pokroić w paski. Szczaw umyć, dokładnie osuszyć i pokroić w paski.

  • Śmietanę wymieszać z majonezem i octem, przyprawić solą i pieprzem.

  • Składniki sałatki wymieszać z sosem.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2