Zupa pieczarkowa z serkiem topionym - patent na pyszną zupę z serową nutą
Kremowa szczawiowa na serkach topionych

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Szczawiowa na serkach topionych jest aksamitna i kremowa.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Zupę szczawiową możemy zrobić ze świeżego szczawiu w sezonie lub z konserwowanego w słoikach. Przygotowana na serkach topionych jest delikatna i aksamitna w smaku. Najlepiej smakuje z jajkiem.
Składniki
1 kg świeżego szczawiu lub 2 słoiki szczawiu konserwowanego
1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
śmietana do dekoracji
sól
pieprz
2-3 łyżki oliwy z oliwek
2 kostki serka topionego śmietankowego
śmietana i mąka do zagęszczenia
Przygotowanie krok po kroku:
Świeży szczaw płuczemy, obcinamy twarde ogonki, kroimy. Szczaw konserwowy nie wymaga przygotowań.
Bulion mieszamy ze szczawiem i serkami, doprowadzamy do wrzenia.
Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną zupy, wlewamy do garnka i przecieramy blenderem.
Doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy oliwę, dekorujemy śmietaną.
Możemy podać z jajkiem na twardo i świeżym koperkiem lub pietruszką