Kremowa szczawiowa na serkach topionych

Kremowa szczawiowa na serkach topionych

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Szczawiowa na serkach topionych jest aksamitna i kremowa.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupę szczawiową możemy zrobić ze świeżego szczawiu w sezonie lub z konserwowanego w słoikach. Przygotowana na serkach topionych jest delikatna i aksamitna w smaku. Najlepiej smakuje z jajkiem.

Składniki

  • 1 kg świeżego szczawiu lub 2 słoiki szczawiu konserwowanego

  • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego

  • śmietana do dekoracji

  • sól

  • pieprz

  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek

  • 2 kostki serka topionego śmietankowego

  • śmietana i mąka do zagęszczenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Świeży szczaw płuczemy, obcinamy twarde ogonki, kroimy. Szczaw konserwowy nie wymaga przygotowań.

  • Bulion mieszamy ze szczawiem i serkami, doprowadzamy do wrzenia.

  • Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną zupy, wlewamy do garnka i przecieramy blenderem.

  • Doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy oliwę, dekorujemy śmietaną.

  • Możemy podać z jajkiem na twardo i świeżym koperkiem lub pietruszką

Ocena: 0