Schab nadziewany szczawiem i boczkiem: łatwy przepis na efektowny obiad

Schab nadziewany szczawiem i boczkiem: łatwy przepis na efektowny obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pieczony schab wieprzowy z krwistym szczawiem i czosnkiem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Schab nadziewany szczawiem i boczkiem to łatwy przepis na efektowny obiad. Wieprzowy schab nigdy się nie nudzi. Na samą myśl o nim, już leci ślinka. Schab o idealnie okrągłym przekroju, aż prosi się żeby go nadziewać. W sezonie warto wykorzystać szczaw, który jest rośliną pospolitą. My zachęcamy do wykorzystania krwistego szczawiu, którego piękne liście mają ukrytą moc. Ale o tym przeczytacie poniżej przepisu. Zapraszamy do wypróbowania przepisu na schab nadziewany duszonym szczawiem i boczkiem. 

Składniki

  • 1,5 kg schabu środkowego

  • 50-70 g boczku wędzonego

  • 200 g szczawiu np. krwistego

  • 1 pęczek cebuli dymki

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka cukru

  • sól i pieprz

  • oraz rękaw lub woreczek do pieczenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.

  • Połową czosnku natrzeć schab. Przyprawić solą i pieprzem, odstawić.

  • Boczek pokroić w kostkę, zrumienić na patelni.

  • Do boczku dodać pozostały czosnek i posiekaną dymkę. Smażyć 2 minuty.

  • Dodać szczaw i smażyć, aż liście zmiękną. Przyprawić odrobiną soli, cukrem dla równowagi i sporą ilością pieprzu. 

  • Schab wydrążyć lub naciąć wzdłuż 3 razy lub w poprzek 6 razy, nacięcia napełnić duszonym szczawiem, schab owinąć folią aluminiową lub pergaminem. 

  • Wstawić schab do rozgrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200°C przez 1,5 godziny.  Pod koniec pieczenia rozwinąć go, aby się ładnie zrumienił. 

Jaki rodzaj schabu użyć?

Najlepszy będzie schab środkowy, który jest co prawda droższy, ale pełen mięsnego smaku. Dzięki nadzieniu schab nie wyschnie i pozostanie soczysty. Ten rodzaj schabu jest również najbogatszy w łatwoprzyswajalne białko i żelazo. 

Jak naciąć schab?

Schab do faszerowania można naciąć na wiele sposobów. Można go wydrążyć, jak do nadziewania śliwką. Można go również naciąć. Nacinamy wzdłuż, wykonując 3 nacięcia do 2/3 wysokości. Lub w poprzek, wykonując 6 nacięć do 2/3 grubości schabu. 

Aby nacięty schab się nie rozpadał można go obwiązać sznurkiem. Łatwiej jednak owinąć go folią spożywczą lub pergaminem (papierem do pieczenia). Owinąć należy dość ściśle. Na 15 minut przed końcem pieczenia, należy schab rozwinąć lub rozciąć jego opakowanie, aby mięso ładnie się zrumieniło z wierzchu. 

Jak długo piec schab?

Przyjmuje się, że 1 kg schabu należy piec przez 1 godzinę w 180-200°C. Zazwyczaj porcja schabu do pieczenia ma co najmniej 1,5 kg. Nie warto brać mniejszych kawałków, bo w czasie pieczenia wyschną. Dlatego kawałek schabu o wadze 1,5 kg należy piec przez 1,5 godziny. 

Schab można piec również w niskiej temperaturze. Mięso na przekroju nabiera wówczas różowej barwy. A mięso jest wyjątkowo soczyste.

Obsmażony schab wkładamy do piekarnika nagrzanego do 100°C (grzanie góra-dół). Pieczemy przez  2 godziny, aż mięso uzyska wewnątrz temperaturę ok. 65°C.  

Kiedy schab jest już upieczony, wyjmujemy go z piekarnika i dajemy mu odpocząć przez około 15-20 minut. Dopiero po tym czasie można go kroić. 

Jaką odmianę szczawiu wykorzystać?

Każda odmiana szczawiu będzie dobra. Najnowsze odmiany szczawiu krwistego są nie tylko szalenie dekoracyjne, ale również zdrowe. Zawierają więcej barwników, które są naturalnymi antyutleniaczami, jakich nasz organizm potrzebuje każdego dnia. 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5