Pączki z ziemniakami. Przepis siostry Anastazji na pączki ziemniaczane
2024-01-16
średni
40 min
4
Pączki z ziemniakami to przepis siostry Anastazji, który warto wykorzystać nie tylko w tłusty czwartek. Pączki z ziemniaków są bardziej wilgotne niż tradycyjne i dłużej zachowują świeżość. Wypróbuj przepis pączki ziemniaczane i ciesz się ich smakiem dłużej!
Pączki z ziemniakami - zalety dodawania ziemniaków do ciasta
Powszechne jest stosowanie ziemniaków w niektórych przepisach na ciasta, w tym również pączki, celem uzyskania odpowiedniej konsystencji i smaku. Oto kilka potencjalnych korzyści, które dodatek ziemniaków może wprowadzić do pączków:
- Wilgotność: ziemniaki, ze względu na swoją zawartość wody, mogą pomóc utrzymać wilgotność w cieście pączkowym. To może przyczynić się do uzyskania bardziej miękkich i soczystych pączków.
- Tekstura: skrobia zawarta w ziemniakach może wpłynąć na teksturę ciasta, sprawiając, że stanie się bardziej puszyste, a jednocześnie elastyczne.
- Wzbogacenie składników odżywczych: ziemniaki są źródłem skrobi, błonnika, witamin (takich jak witamina C i witaminy z grupy B) oraz minerałów, takich jak potas. Dodatek ziemniaków może wzbogacić pączki o te składniki odżywcze.
- Unikatowy smak: ziemniaki mogą dodać unikalnego smaku do pączków, co może być interesującym wariantem dla osób szukających nowych doznań smakowych.
Przeczytaj także:
- Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?
- Czy pączki nadziewać przed, czy po smażeniu?
- Jak chudo smażyć pączki? 5 rad na tłusty czwartek
- Jak kupować pączki? Po czym poznać pączka idealnego
Polecamy:
- Pączki luksusowe: przepis pradziadka
- Pączki z lukrem i skórką pomarańczową
- Pączki orkiszowe bezlaktozowe z konfiturą
- Pączki z ziemniaków: oryginalny przepis
- Pączki pieczone: przepis na zdrowe pączki drożdżowe
Więcej przepisów na pączki małe i duże znajdziesz w galerii pod materiałem wideo
SKŁADNIKI
- 1 kg mąki
- 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
- 10 dag drożdży
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 kostki masła lub roztopionej margaryny
- 4-5 jajek (w zależności od wielkości)
- 1/3 szklanki wody lub mleka
- szczypta soli
- kieliszek rumu lub spirytusu
- konfitura do nadzienia
- olej do smażenia
- lukier:
- cukier puder
- sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotuj ziemniaki w mundurkach, obierz, przepuść przez praskę.
- Przygotuj rozczyn: drożdże wymieszaj z łyżką cukru, dodaj mleka i mąki, wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
- Jajka ubij z resztą cukru na kogel-mogel.
- Gdy rozczyn wyrośnie, połącz go z mąką i ziemniakami, dodaj sól, kogel-mogel, spirytus i wyrabiaj ciasto.
- Stopione masło (margarynę) dodaj na końcu - ponownie wyrób. Odstaw ciasto do wyrośnięcia. Gdy dwukrotnie powiększy swą objętość, możesz formować pączki.
- Sposób pierwszy: rozwałkowujesz ciasto, wykrawasz krążki, na jednym układasz nadzienie i przyciskasz go drugim.
- Sposób drugi: wykrawasz z rozwałkowanego ciasta krążki, po usmażeniu napełniasz pączki nadzieniem.
- Sposób trzeci: odrywasz kawałek ciasta, formujesz placuszek, po środku umieszczasz nadzienie, zlepiasz i układasz zlepieniem do dołu.
- Gdy skleisz ostatni pączek, pierwszy powinien być już gotowy do smażenia.
- Usmażone pączki układaj na ręcznikach papierowych. Możesz je posypać cukrem pudrem lub polukrować - wymieszaj cukier puder z sokiem cytryny.
Jak smażyć pączki? To proste z Beszamel.pl